• OBJAVLJENO: 19.09.2023.
OBILJEŽENA GODIŠNJICA MOBILIZACIJE POLICIJE
Veliki doprinos odbrani u periodu agresije na našu domovinu dali su pripadnici policije RBiH

U organizaciji Udruženja „Veterani policije – Regija Goražde – 1991-1995“, uz podršku Vlade BPK Goražde i Ministarstva za boračka pitanja, danas je u Goraždu upriličeno obilježavanje 32. godišnjice mobilizacije policije u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.godina.

U znak sjećanja na poginule pripadnike, brojne delegacije položile su cvijeće na centralno spomen obilježje „Goražde grad heroj svojim braniocima“ te spomen ploču poginulim pripadnicima policije, tadašnjeg CSB Goražde.

Cvijeće su uz članove  porodica poginulih policajaca, predstavnike Udruženja „Veterani policije – Regija Goražde – 1991-1995” i njihove kolege iz drugih kantona FBiH, položili i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK i Grada Goražde,  predvođeni predsjedavajućim Skupštine BPK Goražde Muradifom Kanlićem i premijerom Edinom Ćulovom te gradonačelnikom Grada Goražda Ernestom Imamovićem.

U sklopu obilježavanja godišnjice mobilizacije policije, na platou Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ u Goraždu izvršeno je postrojavanje jedinica a prisutnima su se uz predsjednika Skupštine Udruženja „Veterani policije – Regija Goražde – 1991-1995” Šefika Hodžića i ministra za boračka pitanja Avda Mirvića, obratili, Željko Lončar, predsjednik Skupštine Unije saveza i udruženja veterana policije FBiH i Avdo Hebib, bivši ministar unutrašnjih poslova MUP-a RBiH.

U okviru  obilježavanja svečano je otvoren i Trg veterana policije 91-95 u ulici Sina paše Sijerčića, koji će u budućnosti predstavljati simbol policije kao jedinice koja je pružila otpor agresoru i okupila sve patriotske snage u odbrani goraždanske regije i države Bosne i Hercegovine.  Novoizgrađeni trg svečano su uz predstavnike Udruženja „Veterani policije – Regija Goražde – 1991-1995” Mehmeda Agovića i Ismeta Subašića, otvorili ministar za unutrašnje poslove BPK Goražde Nusret Hubjer i komesar Uprave policije Damir Bogunić.

Podsjetimo, pripadnici policije bili su prva oružana formacija koja se suprotstavila agresiji. Tokom odbrane Goražda 61 pripadnik MUP-a je izgubio život u tom periodu, dok je 198 policijskih službenika teže i lakše ranjeno.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.