• OBJAVLJENO: 17.01.2012.
Započela manifestacija ''Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom'' Goražde –Sarajevo - Fojnica 2012.
Sunce nad Drinom ugrijalo sve ljubitelje Samokovlijinih djela


Polaganjem cvijeća na bistu dr. Isaka Samokovlije u krugu Doma zdravlja koji nosi ime po ovom poznatom književniku i doktoru, u Goraždu je danas započela osma, kulturno-književna manifestacija ”Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”  Goražde –Sarajevo – Fojnica 2012.
Cvijeće su položile delegacije Općine Goražde, Grada Sarajeva, Općine Fojnica, Jevrejske Opštine u Sarajevu i Doma zdravlja Goražde. Prisutne zvanice i građane prvo je pozdravila direktorica Doma zdravlja „dr.Isak Samokovlija“ dr. Sabina Gušo.
– Istina je da je ovaj velikan pisane riječi, govoreći i pišući o sudbinama, težini života ali i lijepim trenucima ljudi koji su živjeli na ovom prostoru, sigurno puno poznatiji po svojim spisateljskim sposobnostima. Međutim, on je odlučio da se po završetku studija u Beču vrati u ovu malu varošicu na obalama Drine i započne svoju ljekarsku karijeru. Bio je tada jedini ljekar koji je vodio brigu o ljudima na ovim prostorima – kazala je Sabina Gušo, direktorica Doma zdravlja „Isak Samokovlija“.
Pomoćnik načelnika općine Sanid Zirak, u ime Organizacionog odbora, podržao je uposlene u Zemaljskom muzeju BiH, Univerzitetskoj biblioteci i drugim institucijama od državnog značaja koje se bore za opstanak. Prisutnima se obratio i predstavnik Jevrejske opštine Eli Tauber.


U sklopu današnjeg programa, u holu Centra za kulturu  otvorena je izložba ” Život i djelo Isaka Samokovlije ”. Poslije izložbe, u sklopu programa upriličena su  uvodna izlaganja o temama ” Život i djelo Isaka Samokovlije i „O književno-kulturnoj manifestaciji”  mr. Elija Taubera i Rasima Ligate profesora književnosti, a ovom prilikom održan je  i književni matine pod nazivom ” Zavičaj u našim pjesmama ”, kada je  upriličeno osnivanje književnog kluba ” Isak ” pri Centru za kulturu Goražde.
Programski sadržaj upotpunila je i glumica Irina Dobnik, monologom iz pozorišne predstave ”Plava Jevrejka ”, kao i članovi i članice Vokalnog ansambla „Bejahad“ (Zajedno) iz Doboja, koji su izveli sefardske romanse.


Manifestacija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ nastavlja se u februaru raspisivanjem Javnog poziva za pisanje literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola u BPK-a, Sarajevskom kantonu, Fojnici, BiH i regiji. I ove godine,  u aprilu i maju organizovat će se Okrugli sto i kviz znanja za učenike osnovnih i srednjih škola o temi „ Život i djelo Isaka Samokovlije.“ Pored ovih, planiran je i niz drugih sadržaja čime će se na prigodan način ukazati na značaj i djelo Isaka Samokovlije.
Ovogodišnjom književno – kulturnom manifestacijom  ” Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom ”, koju organizuje Oćina Goražde sa JU Centar za kulturu, obilježava se 123 godine od rođenja i 57. godina od smrti Isaka Samokovlije. Autobiografi su Isaka Samokovliju svrstali u red pisaca-svjetskih klasika.
Isak Samokovlija rođen je 03.09.1889. godine u Goraždu. Stvaralački radni vijek je proveo kao ljekar od 1921.-1925. u Fojnici. U Sarajevu je živio do svoje smrti 1955. godine. Goražde, mjesto rođenja i mladosti Isaka Samokovlije, Fojnica i Sarajevo, mjesta stvaralačkog rada predstavljaju sponu tri grada, koji ovom zajedničkom kulturnom manifestacijom njeguju najveće duhovne i humanističke vrijednosti oličene u životu i djelu jednog od najvećih književnika sa ovih prostora.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.