• OBJAVLJENO: 19.01.2012.
Razgovori o promociji privrednih potencijala BPK Goražde
Posjeta predstavnika Vanjskotrgovinske komore BiH

Vanjskotrgovinska komora BiH, u saradnji sa Privrednom komorom BPK Goražde, održala je danas u Goraždu sastanak sa privrednicima sa područja kantona.
Na zajedničkom sastanku kojem su, pored predsjednika Vanjskotrgovinske komore prof. dr Bruna Bojića i njegovih saradnika, prisustvovali i premijer BPK Goražde Emir Frašto i ministar za privredu Demir Imamović, prezentirana je Strategija rasta izvoza BiH 2012-2015. te razgovarano o ulozi ove komore u stvaranju boljeg poslovnog ambijenta za razvoj privrede u našoj državi.
Sredine koje se uspješno bave izvozom Vanjskotrgovinska komora najviše stimuliše kroz sajamsku promociju. Tu su još i druge aktivnosti koje se realizuju putem Agencije za promociju izvoza koja djeluje o okviru Komore, a radi se o uslugama savjetovanja, edukacije te podrške bh. izvoznicima za učešće na sajmovima.


– Cilj nam je da povećamo izvoz u ovom kantonu kroz promociju i kroz osiguranje novih investicija, kao i kroz korištenje mogućnosti sajamskog predstavljanja. Ovaj kanton to zaslužuje, jer on, zajedno sa Zeničko-dobojskim kantonom, ostvaruje suficit u izvozu. Imate jako kvalitetne menadžere koji znaju iskoristiti privredni potencijal, a mi, onda, tražimo suinvestitore ili inozemne ulagače koji će svoj kapital uložiti ovdje – kazao je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH prof.dr Bruno Bojić .


Premijer Frašto i ministar Imamović iznijeli su i najnovije informacije kada je u pitanju razvoj industrije, zapošljavanje te razvojni planovi u narednom periodu, tražeći veći angažman ove Komore u promociji privrede BPK Goražde i povezivanju sa stranim ulagačima.
Privredna komora BPK Goražde spremna je aktivno učestvovati u uspostavljanju lanca saradnje s ciljem unaprijeđenja ukupnog poslovnog ambijenta u ovom kantonu.
– Privreda BPK Goražde, uglavnom, je izvozno orijentisana i mi smo u 2011. godini napravili preko 100 miliona KM izvoza, dok je uzvoz za 25 posto manji. Naša je želja da, preko Vanjskotrgovinske komore,  damo više prostora i šanse na prezentaciji i promociji privrede BPK Goražde, kako u Federaciji, tako i na izvoznim tržištma – istaknuo je predsjednik Privredne komore BPK Goražde Dževad Terović.
Uzimajući u obzir već postignuto, ali i planove za daljnji razvoj privrede, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH iskazao je, danas, opredijeljenje za još aktivniji pristup u promociji privrednih potencijala BPK Goražde.

/bpkg.gov.ba/

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.