• OBJAVLJENO: 28.11.2006.
Izdvajamo sa 49.redovne sjednice Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Izdvajamo sa 49.redovne sjednice Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Za rješavanje stambenih potreba boraca i članova njihovih porodica odobrena jednokratna i bespovratna sredstva u iznosu od 130.000 KM !!!

Na svojoj 49.redovnoj sjednici Vlada BPK-a Goražde odobrila je Ministarstvu za privredu isplatu sredstava za podsticaj u poljoprivredi u ukupnom iznosu od 15.755 KM. Podsticaj za juli, august i septembar 2006. godine dobiće farmeri koji se bave proizvodnjom mlijeka, kao i poljoprivredni proizvođači koji se bave plasteničkom proizvodnjom i proizvodnjom meda, te proizvodnjom konzumne i industrijske jabuke.

Ministarstvo za privredu BPK-a Goražde dobilo je od Vlade saglasnost i na Instrukcije o uslovima i načinu ostvarivanja nadoknade štete za domaće životinje od najezde divljači (vuka, pasa lutalica i drugo) i elementarnih nepogoda (udara groma, poplava, požara i drugih sličnih nepogoda) na području Bosansko – podrinjskog kantona Goražde. Saglasnost je data i na izmjene i dopune Programa o izmjenama i dopunama Operativnog programa održavanja cesta na području Bosansko – podrinjskog kantona Goražde za 2006.godinu. Vlada je sa 3000 KM podržala i realizaciju Programa Zemljoradničke zadruge “Agrodrina”, pod nazivom “Proširenje proizvodnje jagodičastog sadnog materijala”.

Ministar za privredu dobio je od Vlade BPK-a Goražde saglasnost za zaključenje ugovora sa privrednim društvima: “KOTEKS” d.o.o. Tešanj o isporuci šumarske opreme, u vrijednosti od 9.962,55 KM, Kaja – Company” d.o.o. Goražde o izvođenju radova na izradi potpornog zida i saobraćajnice Obarak u Goraždu, u vrijednosti od 20.534,60 KM, „MARKAN” d.o.o. Goražde o izvođenju radova na sanaciji puteva za raseljena lica, u vrijednosti od 29.900 KM i SPD “CESTA 100” Goražde o izvođenju radova na sanaciji nekategorisanih puteva na području Općine Goražde i okolnih općina, u vrijednosti od 27.280 KM.

Nakon uvodnog obrazloženja koje je dala ministrica Nermana Sofović, Vlada BPK-a Goražde dala je saglasnost ministrici za boračka pitanja Bosansko – podrinjskog kantona Goražde da potpiše Ugovor o ustupanju radova na izradi i ugradnji šehidskih nišana sa d.o.o. “MERMER” Goražde. Iz budžeta Ministarstva za boračka pitanja odobrena su i novčana sredstva u iznosu od 130.000 KM za dodjelu jednokratne, bespovratne pomoći za rješavanje stambenih potreba boraca i članova njihovih porodica.

U nastavku sjednice, na prijedlog resornog ministra Muhameda Hadžića, članovi Vlade BPK-a Goražde odobrili su isplatu novčanih sredstava u visini od 57.497,36 KM firmi “Kaja-Company” d.o.o. Goražde za naknadu troškova po IV privremenoj situaciji unutrašnjeg opremanja zgrade “DOM.” Usvojene su i odluke o odobravanju novčanih sredstava: Udruženju građana za pomoć mentalno retardiranim osobama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u iznosu od 600 KM za pomoć u radu Udruženja; Udruženju žena “Goraždanke” Goražde, u iznosu od 1.000 KM za realizaciju Projekta – “Edukacijom protiv karcinoma dojke”, te jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1.000 KM za liječenje Elvina Karkelje.

Vlada je na ovoj sjednici imenovala Organizacioni odbor i usvojila Program za obilježavanje 25.novembra-Dana državnosti BiH, kao i niz odluka o odobravanju novčanih sredstava od kojih izdvajamo: Odluku o odobravanju novčanih sredstava u iznosu od 11.500 KM Bošnjačko-planinarskom društvu “Goražde-Maglić” za stavljanje krova i potpuno građevinsko zatvaranje objekta planinarskog doma na Rudoj glavi i Odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći u iznosu od 2.000 KM Samouk Adnanu za operativno liječenje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.