• OBJAVLJENO: 29.11.2006.
Svečano obilježen 25.novembar-Dan državnosti BiH

Svečano obilježen 25.novembar-Dan državnosti BiH

Goraždani proslavili rođendan svoje države!!!

U povodu 25.novembra-Dana državnosti Bosne i Hercegovine, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općina u njegovom sastavu, predstavnici boračkih udruženja i goraždanskog muftijstva položili su 25.11.2006. godine cvijeće na spomen obilježje braniteljima Goražda u Višegradskoj ulici.

Uz intoniranje državne himne i učenje hatihe pred duše šehida, ovaj svečani čin sa pjesmom u čast svojoj domovini uljepšali su mališani iz goraždanskog dječijeg vrtića „Sunce“.

Delegacije u istom sastavu obišle su šehidsko mezarje i partizansko groblje u Kolijevkama i na Potrkuši, te prisustvovali svečanom otvaranju hair česme u goraždanskoj mjesnoj zajednici Vranići, podignutoj u čast 87 šehida 3. pješadijskog bataljona 1. Drinske udarne brigade.

Dan prije, 24.11.2006. godine u Velikoj sali Centra za kulturu održana je svečana akademija. Uz prigodan kulturno-umjetnički program u izvedbi: hora „Fortuna“, hora OŠ „Fahro Baščelija“, hora OŠ „Husein ef. Đozo“, učenika OMŠ „Avdo Smailović“, članova Udruženja „Yildiz“ i Ansambla narodnih pjesama i igara Centra za kulturu, o značaju ovog datuma koji se obilježava kao rođendan naše države, govorio je predsjedavajući Skupštine BPK-a Goražde dr. Alija Begović.

U sklopu svečane akademije upriličena je i dodjela nagrada za najbolje literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih skola o temi Dana državnosti BiH, koje svake godine u povodu ovog datuma nagrađuje Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta BPK-a Goražde.
U kategorji od prvih do četvrtih razreda prvu nagradu za najbolji literarni rad osvojila je Ilma Halilović iz OŠ “Fadil Fako Đozo” iz Prače, dok je za najbolji likovni rad prvo mjesto pripalo Emini Alihodžić iz OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” Vitkovići. U konkurenciji od petih do osmih razreda, prve nagrade osvojili su učenici OŠ ” Husein ef. Đozo” Ahmed Papračanin za najbolji literarni i Amel Polovina za najbolji likovni rad.

Najboljim literarnim radom u kategoriji učenika srednjih skola proglašen je rad Vahida Karahodže iz Srednje tehničke skole “Hasib Hadžović”.

Dan državnosti BiH na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde obilježen je i tradicionalnim šahovskim turnirom i turnirom u malom nogometu učenika srednjih škola u organizaciji šahovskog kluba „Goražde“ i Aktiva nastavnika tjelesnog odgoja BPK-a Goražde.

Ljubitelji pozorišne umjetnosti mogli su u subotu, 25.novembra u Velikoj sali Centra za kulturu pogledati predstavu pod nazivom „Aferim, babo!“, autora Hasana Džafića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.