• OBJAVLJENO: 24.01.2012.
Potpisani ugovori o volonterskom radu
Nezaposlene osobe sa VSS i VŠS dobile priliku za sticanje radnog iskustva

U okviru aktivne politike zapošljavanja koju na prostoru našeg kantona provodi Služba za zapošljavanje te Programa zapošljavanja nezaposlenih osoba, ugovore o volonterskom radu s poslodavcima potpisale su danas 34 osobe sa završenom visokom stručnom i višom školskom spremom bez radnog iskustva, koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.
Sredstva za realizaciju ovog programa u iznosu od 95.000 KM obezbjeđena su iz budžeta Službe za zapošljavanje, a na javni poziv prijavilo se deset pravnih subjekata koji su dali priliku mladim osobama da steknu radno iskustvo,  uslov za polaganje pripravničkih i stručnih ispita i da postanu konkurentniji na tržištu rada.
Prema riječima direktorice Službe za zapošljavanje Nafije Hodo, programom je planirano sufinansiranje volonterskog rada za 35 osoba iz ciljne grupe tako da je svima koji se nalaze na evidenciji  omogućeno da svoje radno iskustvo steknu kroz volonterski rad.


„ Mislim da smo ova sredstva uložili u najbolju investiciju, a to su mladi. Sredstva koja smo izdvojili na ime volonterskog rada biće iskorištena za naknade za topli obrok, osiguranje od povreda na radu i profesionalne bolesti, troškove prijevoza, a pravo na zdravstveno osiguranje lica i dalje ostvaruju kod Službe, obzirom da se oni i dalje vode na evidenciji. Nadam se da će ovu godinu dana koju će biti radno angažovani iskoristiti da steknu nove vještine- istaknula je direktorica Nafija Hodo.
Podršku u realizaciji ovog programa pružila je i Vlada BPK.  Čestitke mladim osobama na početku njihovog radnog angažmana i želje za  zaposlenje nakon 12 mjeseci volontiranja, uputio je ovom prilikom i premijer BPK Goražde Emir Frašto.

/bpkg.gov.ba/

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.