• OBJAVLJENO: 29.11.2006.
U goraždanskoj mjesnoj zajednici Vranići svečano otvorena hair česma

U goraždanskoj mjesnoj zajednici Vranići svečano otvorena hair česma

Trajno podsjećanje na one koji su odbranili Bosnu!

U znak sjećanja na 87 šehida sa područja Vranića, Sadbe, Osanice i drugih mjesta u Vranićima, mjestu uz magistralni put Goražde – Foča, 25.11.2006. godine svečano je otvorena prelijepa hair česma.

„Tukli su nas vatrom, otimali vodu, i vatra i voda bijahu na našoj strani zajedno. I ovoga trena branimo Goražde“ – stihovi su Abdulaha Sidrana, uklesani na ploči pokraj hair česme. Svečano su je otvorili načelnik općine Goražde Mustafa Kurtović i predsjednik MZ Vranići Mensur Hodo.

„Ovu hair česmu odlučili smo izgraditi u čast 87 šehida 3. pješadijskog bataljona 1. Drinske udarne brigade, istinskih gazija koji su dali svoje živote na najtežoj liniji odbrane Goražda na Osanici. Ona će podsjećati na ne tako davna vremena, vremena stradanja, patnje i brutalne agresije na BiH“ – kazao nam je ratni komandant 3. bataljona Derviš Hadžić Dedo, predsjednik Odbora za izgradnju hair česme i nosilac „Zlatnog ljiljana“.

Izgradnju su inicirali građani, a pomogli su je Ministarstvo za boračka pitanja BPK-a Goražde, Općina Goražde, brojna poduzeća i pojedinci. Svečanosti otvaranja prisustvovali su brojni saborci, članovi porodica šehida, predstavnici općine i BPK-a Goražde, te komandant Vojske FBiH general Hajrudin Grabovica.

A. Bajramović

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.