• OBJAVLJENO: 01.12.2006.
Okončan projekt „DOM

Okončan projekt „DOM“

Svečano ozvaničen završetak izgradnje još jedne zgrade!

Svečanom primopredajom ključeva novosagrađene zgrade, u Goraždu je 01.12.2006. godine ozvaničen završetak implementacije Projekta „DOM“. Ovaj projekt u vrijednosti od 862.588 KM, koji je započeo u decembru 2003. godine potpisivanjem Protokola o njegovoj realizaciji, zajednički su finansirali: Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica (480.000 KM), Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo (170.000 KM), Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (121.479 KM) i Općina Goražde ( 91.109 KM).

Dvije lamele sa 21 stambenom jedinicom, čije je unutrašnje opremanje izvodila goraždanska firma „Kaja-Company“, namijenjen je interno raseljenim osobama u općini Goražde, prijeratnim nositeljima stanarskog prava, čiji su stanovi u ratu u potpunosti uništeni.

„Radi se o porodicama koje su prije rata uglavnom živjele u barakama, u lošim uslovima, a danas imaju savremeni objekat i pravo da mogu i otkupiti taj stan” – kazao je, tim povodom, Nazif Uruči, Premijer BPK Goražde.

“Sarajevu je Goražde apsolutni prioritet, ljudi Goražda razumiju Sarajlije, Sarajlije Goražde, jer doživjeli smo otprilike isti kijamet i valja nam dalje” – istaknuo je ministar rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Kantona Sarajevo Hajrudin Ibrahimović.

Ministar Ibrahimović i pomoćnik federalnog ministra za raseljena lica i izbjeglice Sulejmen Alijagić, uručili su na simboličan način ključeve novosagrađene zgrade načelniku Općine Goražde profesoru Mustafi Kurtoviću, a nakon toga svi zajedno obišli unutrašnjost zgrade.

Ovoj ceremoniji prisustvovali su i ministri u Vladi BPK-a Goražde: Muhamed Hadžić i Emira Drakovac, goraždanski muftija Hamed ef. Efendić, predstavnici LOT –tima EUFOR-a, te predstavnici izvođača i nadzora radova.

U Goraždu živi još oko 90 nosilaca stanarskog prava čiji su stanovi uništeni u ratu, pa je potrebno, kako je ovom prilikom naglašeno, nastaviti sa rješavanjem ovog problema.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.