• OBJAVLJENO: 31.01.2012.
Iz Kantonalne uprave civilne zaštite
Stanje na putevima u BPK Goražde

Niske temperature i snijeg uzrokovali su, u posljednjih nekoliko dana, velike probleme u odvijanju saobraćaja u nekim dijelovima naše zemlje.
Prema informacijama Kantonalne uprave civilne zaštite, stanje prohodnosti puteva na području BPK Goražde, relativno je dobro. Svi glavni putni pravci prohodni, dok problem predstavljaju putni pravci na većim nadmorskim visinama, posebno na području mjesnih zajednica Orahovice, Kraboriš, Ilovača, Sadba, Posestra, Berič i Osječani.
– Visina snijega na prostoru BPK Goražde, u višim područjima, iznosi od o,5 do 1 metra. Većina puteva, koje su općine uvrstile u zimsko održavanje, su prohodni, izuzev nekoliko puteva na području općine Pale-Prača, gdje se ne može izvršiti čišćenje zbog ograda koje se nalaze na samoj ivici puta. Problem predstavljaju lokalni putevi koji nisu u okviru zimskog održavanja, a takvih puteva, najviše, imamo na području općine Foča-Ustikolina u MZ Jabuka, gdje je i visina snijega veća. Na određenim putevima, općina, kako se navodi, zbog nedostatka finansijskih sredstava, ne može osigurati čišćenje tih puteva – kazao je direktor KUCZ Ramo Živojević.
Stanje na području kantona se redovno prati i, do sada, nije bilo zahtjeva za hitne intervencije koje bi podrazumijevale evakuaciju bolesnih, odnosno situacija u kojima bi ljudski životi, usljed vremenskih nepogoda, bili direktno ugroženi. Ipak, nepovoljne vremenske prilike, uz nove snježne padavine i izrazito niske temperature, najavljene su i u narednih nekoliko dana.
– KUCZ i općinske Službe civilne zaštite su u stalnom kontaktu i stanje na terenu se redovno prati. Ukoliko bude nekih zahtjeva za hitnim intervencijama, u smislu medicinske evakuacije iz mjesta do kojih je pristup otežan, mi ćemo se, u svakom slučaju, angažovati. U pripravnosti su, između ostalog, i deminerski timovi civilne zaštite – poručio je, takođe, Živojević.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.