• OBJAVLJENO: 10.01.2007.
Potpisan ugovor o izgradnji još jedne zgrade za pripadnike boračkih populacija

Pred završetak 2006. godine proradili liftovi u 19 goraždanskih zgrada

Milion i tristo hiljada KM za „Lamelu H1“ !

U kabinetu Premijera BPK-a Goražde 10.01.2007.godine potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji nove zgrade za pripadnike boračkih populacija „Lamela-H 1“ u Goraždu.

Ugovor sa Ismetom Kajevićem, vlasnikom firme „Kaja-Company“ iz Goražda koja je nakon provedenog tendera izabrana za izvođača radova, potpisao je Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nazif Uruči, a svečanom činu potpisivanja ugovora prisustvovala je i ministrica za boračka pitanja Nermana Sofović.

Sredstva za realizaciju ovog ugovora vrijednog 1.299.773 KM obezbijedila je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona, zajedno sa sufinansijerima, Ministarstvom za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Federalnim ministarstvom za pitanja boraca, koji su učestvovali i u finansiranju izgradnje zgrade „Lamela-H“, u koju je krajem 2006. uselila 21 porodica iz kategorije boračkih populacija.

Nova zgrada, prema riječima ministrice Sofović, gradiće se pored postojeće zgrade“Lamela –H“ i imaće 24 stambene jedinice. U njoj će, prema uzoru na prvu boračku zgradu, 5-6 stanova biti dodijeljeno besplatno prioritetnim i najugroženijim kategorijama boraca i članova njihovih porodica, djeci bez oba roditelja, roditeljima boraca koji su izgubili dvoje ili više djece, kao i 100 % ratnim vojnim invalidima, dok će ostali stanove moći kupiti posredstvom dugoročnog kredita, uz povoljnu kamatnu stopu. Po prvi put, stanove će moći dobiti samci i pripadnici boračkih populacija sa manje članova porodičnog domaćinstva, budući da će jedan broj stambenih jedinica imati manju kvadraturu.

Izgradnja nove boračke zgrade „Lamele –H1“, zbog objektivnih okolnosti, kasnila je nekoliko mjeseci, ali izvođač radova firma „Kaja Company“ garantuje da će ova zgrada biti izgrađena kvalitetno i u roku, za 265 radnih dana ili do kraja ove godine prema potpisanom ugovoru.

Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči i ministrica za boračka pitanja Nermana Sofović izrazili su svoje zadovoljstvo ovakvim načinom rješavanja stambenih pitanja najzaslužnijim pripadnicima goraždanskih boračkih populacija, te uputili još jednom riječi zahvalnosti federalnom i kantonalnom ministru za boračka pitanja Zahidu Crnkiću i Hajrizu Bećireviću, na pokazanom razumijevanju i svesrdnoj podršci ovom kantonu i njenim građanima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.