• OBJAVLJENO: 01.02.2007.
Izvršena svečana inauguracija novog mandatara Vlade BPK-a Goražde

Izvršena svečana inauguracija novog mandatara Vlade BPK-a Goražde

Salem Halilović, kandidat za budućeg Premijera BPK!


(Foto: Novi mandatar Vlade BPK-a Goražde Salem Halilovic i predsjedavajući Skupštine BPK-a Goražde Alija Begović)

Predsjedavajući Skupštine BPK-a Goražde Alija Begović imenovao je kandidata za budućeg Premijera BPK-a Goražde. Svečana inauguracija Salema Halilovića novog mandatara Vlade BPK-a Goražde obavljena je 30. januara 2007. godine, u prisustvu predstavnika nekolicine stranaka, klubova poslanika, te prvih ljudi općina u sastavu Kantona.

Obzirom da su stranke koje čine većinu u Parlamentu BPK-a Goražde, SZBiH i SDA, već predložile kandidate za ministre, novi mandatar je predsjedavajućem Skupštine odmah dostavio prijedlog novog sastava Vlade. Buduću Vladu činiće ministri iz reda SDA, kandidat za ministra finansija Muhidin Pleh, privrede Elfad Mašala, socijalne politike i zdravstva Nazif Uruči, te urbanizma Vladimir Nedimović. Kandidati za ministarske pozicije iz reda SZBiH, za ministra unutrašnjih poslova Ramiz Drakovac, boračkih pitanja Admir Pozderović, obrazovanja Sevda Popović i pravosuđa Radmila Janković.

U narednih desetak dana, po proceduri, trebala bi biti izvršena provjera kandidata u OHR-u i Izbornoj komisiji, za ministra unutrašnjih poslova, obrazovanja i boračka pitanja, nakon čega slijedi zakazivanje Skupštine i potvrđivanje novog sastava Vlade BPK-a Goražde.

-Sve su pretpostavke da je ovo kvalitetan sastav, a ja ću učiniti sve da ova Vlada bude homogena i jedna cjelina, te da nastavi kontinuitet postepenog razvoja ovog kraja u svim oblastima. Pred nama su ozbiljni zadaci, svjesni smo u šta ulazimo, ali borićemo se za dobrobit građana ovog kantona, izjavio je novi mandatar Vlade BPK-a Goražde Salem Halilović, dodajući da očekuje i maksimalnu podršku Federacije i Kantona Sarajevo.

-Dobro je da SZBiH i SDA čine većinu u našem Parlamentu, u Kantonu Sarajevo, ali i u Federalnom parlamentu jer to je dobra politička osnova i za ekonomsku pomoć BPK Goražde, ne mislim samo na grant Federacije koji ide, već i na projekte koji će biti finansirani od strane resornih ministarstva Vlade Federacije, ali i Kantona Sarajevo, dodao je Halilović.

Budući Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović rođen je 1962. godine u ovom gradu, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a od funkcija koje je do sada obnašao u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, zanimljivo je da je bio ministar obrazovanja, pa i guverner BPK-a Goražde, te da je na minulim izborima izabran za zastupnika u Federalnom Parlamentu.

Elvira Aganovic

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.