• OBJAVLJENO: 13.03.2007.
Potpisan Sporazum sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja na području BPK-a Goražde

Potpisan Sporazum sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja na području BPK-a Goražde

Donošenje nove Uredbe o platnim razredima uposlenih u roku od 60 dana

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Salem Halilović i predsjednici Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Adem Fejzić i Safet Begović potpisali su 12.03.2007.godine Sporazum o regulisanju prava iz radnog odnosa uposlenih u osnovnim i srednjim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Potpisivanju ovog Sporazuma, pored članova pregovaračkih timova, prisustvovala je i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Sevda Popović.

Kako je za novinare tim povodom izjavio Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović, pored osnovice za obračun plaće koja će od marta mjeseca iznositi 340 KM i toplog obroka od 8 KM, najznačajniji dio ovog Sporazuma je obaveza Vlade da prati rast troškova života i usklađuje ga sa najnižom cijenom rada u skladu sa Općim kolektivnim ugovorom, te da imenuje radnu grupu koja će u saradnji sa sindikatom, u roku od 60 dana sačiniti novu Uredbu o utvrđivanju platnih razreda za uposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju.

„Imali smo razumijevanje oba sindikata koji su nam dali dovoljno prostora da sačinimo novu Uredbu, a što je najvažnije da ispunimo obavezu koja predstoji pred nama u ovom mjesecu, a to je donošenje Budžeta BPK-a Goražde za 2007. godinu“- riječi su Premijera Halilovića.

Iako u potpunosti nisu zadovoljni postignutim sporazumom, budući da nije ispoštovan njihov prvi zahtjev koji se odnosi na donošenje nove Uredbe o utvrđivanju platnih razreda za uposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju, predstavnici sindikata izrazili su ovom prilikom zadovoljstvo što sa novoizabranim zvaničnicima mogu kvalitetno razgovarati o svim problemima u školstvu od kojih očekuju punu podršku u njihovom rješavanju. Iako su učinjeni određeni pomaci u odnosu na ranije, položaj prosvjetnih radnika u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde u odnosu na ostale kantone u Federaciji BiH, kako ističu predsjednici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, još je ispod prosjeka, ali ovim Sporazumom Vlada se obavezala da će pratiti utvrđivanje najniže cijene rada, pa je za očekivati da će prosvjetni radnici u ovom Kantonu konačno biti izjednačeni sa svojim kolegama u Federaciji.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.