• OBJAVLJENO: 22.03.2007.
Predstavnici Vlade BPK-a Goražde sastali se sa Štrajkačkim odborom i predstavnicima sindikata radnika „Azota

Predstavnici Vlade BPK-a Goražde sastali se sa Štrajkačkim odborom i predstavnicima sindikata radnika „Azota“

Pomoć radnicima u zakonskim okvirima!

Nakon protestnog okupljanja radnika „Azota“ pred kapijom preduzeća 19.03. 2007. godine, kojem je prisustvovao i ministar za privredu, predstavnici Štrajkačkog odbora i sindikata radnika sva četiri preduzeća nastala transformacijom bivše HI „Azot“, sastali su se u zgradi Vlade BPK-a Goražde sa Premijerom Salemom Halilovićem i ministrom za privredu Elfadom Mašalom. Razgovarano je o ispunjavanju zahtjeva radnika „Azota“ i prevazilaženju dugogodišnje teške situacije nastale neizmirenjem obaveza poslodavaca prema radnicima ovih preduzeća.

Vlada BPK-a Goražde, istaknuto je tom prilikom, obnoviće i ove godine Ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja BPK-a Goražde o uplati zdravstenog osiguranja radnicima „Azota“ koji to pravo ne ostvaruju ni po kakvom osnovu, čime je u potpunosti ispunjen prvi zahtjev Sindikata „Azota“. Iako se ne može i neće petljati u rad nadležnih institucija, Vlada će tražiti Izvještaj od kantonalnog Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova o tome dokle je stigla istraga o ukradenoj platini iz ove firme, što je još jedan od zahtjeva radnika, te će u razgovoru sa predstavnicima menadžmenta „Bazne hemije“ „Malotonažne hemije“, „Grafike“ i „Bazena“ iz Vitkovića pokušati dobiti odgovor na kojem insistiraju radnici, o tome kada će ovi ispoštovati pravosnažne sudske presude u korist radnika i isplatiti im neizmirene obaveze.

Kantonalni ministar za privredu Elfad Mašala obećao je predstavnicima radnika i Sindikata „Azota“, da će do petka 23.03.2007.godine, uz pomoć Ekonomsko- socijalnog vijeća u razgovoru sa njihovim poslodavcima pokušati riješiti problem pristupa radnoj dokumentaciji, zbog kojeg 43 radnika „Bazne hemije“ ne mogu predati zahtjeve za penzionisanje, a kako ističu rokovi, mogli bi i ostati bez zaslužene penzije.

Vlada je u granicama svojih mogućnosti obećala i finansijsku pomoć socijalno ugroženim randicima „Azota“, a kako je istaknuto, ovim problemom baviće se samo u zakonskim okvirima i okviru svojih nadležnosti.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.