• OBJAVLJENO: 21.02.2012.
Tekst iz Dnevnog Avaza
Nakon sibirskog leda i nezapamćenog nevremena: Do kraja sedmice bit će 15 stepeni Celzijevih!

Dnevni Avaz/

Nakon sibirske zime i ledenog talasa koji su proteklih sedmica okovali cijelu zemlju izazivajući nezapamćeno vanredno stanje u kojem je stradalo više od 30 ljudi meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u ovoj sedmici najavljuju dolazak proljetnog vremena te rast temperatura i do 15 stepeni Celzijevih!

Iako je jučer u većini krajeva u BiH padala kiša, snijeg ili susnježica, a temperatura se kretala koji stepen iznad ili ispod nule, već od danas očekuje nas suho i mnogo toplije vrijeme, kažu klimatolozi.

Velike oscilacije

Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović kazao je za “Dnevni avaz” da će temperature do kraja sedmice rasti iz dana u dan.

– Značajniji rast temperature očekuje se od srijede. Bit će mnogo više sunca i uglavnom bez padavina, a svakim danom će rasti temperatura. Tako će se od četiri, pet stepeni Celzijevih u srijedu živa na termometru do vikenda popeti na 15 stepeni – kazao je Majstorović.

Dežurni hidrometeorolog iz RS Milica Đorđević kazala je da su sibirski dani iza nas. No, dodala je da nas do kraja mjeseca čekaju velike oscilacije temperature i da će se takom noći temperatura spuštati ispod nule.

– U suštini, do kraja mjeseca bit će stabilno vrijeme. Dnevne temperature će rasti, ali s obzirom na to da je prisutan snijeg, noći će biti hladne, dakle imat ćemo minuse oko nule. Temperatura je u granicama višegodišnjeg prosjeka. To znači lagano topljenje snijega – kazala je Đorđević.

Velike temperaturne oscilacije koje najavljuju stručnjaci mogle bi donijeti nove brige s obzirom na to da često izazivaju zdravstvene tegobe, upozorava primarijus dr. Senad Pešto s Klinike za urgentnu medicinu KCUS-a.

Visok pritisak

– Nagli rast temperature bit će udar na kompletan cirkulatorni sistem, što će se odražavati na moždane i srčane udare, dakle, to će biti udar i na staro i mlado, bolesno i zdravo. Za svaku glavobolju ili krvarenje koju osjete građani trebaju da potraže ljekarsku pomoć. Velika promjena temperatura kod građana može izazvati krvarenje na nekim organima koji su do sada tinjali. Ipak, promjene će najviše utjecati na neurološke i srčane bolesnike. Moguće su vrtoglavice, a temperaturni udar odražavat će se na povećan pritisak – kazao je Pešto.

Zbog toga građanima preporučuju strogu kontrolu krvnog pritiska i redovno uzimanje prepisane terapije.

– Građanima savjetujem da ograniče unos tečnosti. Kretanje trebaju ograničiti osobe koje imaju poteškoće sa zdravljem – kazao je Pešto.

Smanjeno širenje virusa

Niske temperature do sada su imale i svoju pozitivnu stranu – smanjile su širenje virusa gripe. Prema mišljenjima stručnjaka, više temperature ne bi trebale izazvati epidemiju, imajući u vidu da je i sezona gripa pri kraju. Tako je, prema podacima entitetskih instituta zdravlja, broj pacijenata sa simptomima gripe i drugim respiratornim smetnjama ove sezone manji nego u nekoliko prethodnih godina.

– S obzirom na to da je gripa, prema dosadašnjim iskustvima i po svojoj putanji, već na vrhuncu, s brojem oboljelih koje trenutno imamo ne možemo govoriti ni o kakvoj epidemiji. Također, u RS, gdje je do sada registrovano 919 slučajeva respiratornih oboljenja, uključujući i gripu, nije zabilježen nijedan teži slučaj – kazala je Milka Mrđa, portparol Instituta za zaštitu zdravlja RS.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.