• OBJAVLJENO: 21.02.2012.
Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport
Prvih pet sportskih klubova izvršilo upis u Registar sportskih organizacija

Donošenjem novog Zakona o sportu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde stvorena je obaveza upisa sportskih klubova u Registar sportskih organizacija koji vodi Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Svoju obavezu izvršilo je prvih pet sportskih klubova sa prostora našeg kantona: Ženski rukometni klub“ Goražde“, Košarkaški klub „Goražde“, Košarkaški klub „Basket“, Stonoteniski klub „Goražde“ i Bodi fitnes klub“ Firuzo“. U organizaciji Ministarstva obrazovanja danas je upriličena dodjela rješenja o upisu za ovih pet klubova, dok se postupak upisa vodi i za ostale sportske klubove.

Svi sportski klubovi u postupku registracije morali su izvršiti preregistraciju, uskladiti statute i druge akte koji nisu bili u skladu sa novim zakonom,  a upisom u Registar otvara se mogućnost sufinansiranja određenih projekata i dodatnih aktivnosti koje ovi klubovi imaju namjeru realizovati u narednom periodu. Prema riječima ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Alme Delizaimović, predviđa se da će u Registar sportskih organizacija biti upisana 22 sportska kluba.

„Naša procjena je da će 22 sportska kluba biti upisana u Registar što ne znači da je to zatvoren broj.  To je jednostavno jedan proces i mogućnost da se u svako doba formira bilo koji klub, bilo koje sportske grane koji se može priključiti. Dosta posla je završeno u ovom dijelu, ali ono što je po nama sada suštinski važno jeste formiranje općinskih sportskih saveza, o čemu smo i danas sa predstavnicima ovih klubova koji su danas imali priliku dobiti svoja rješenja razgovarali, kako bi ti općinski sportski savezi formirali Kantonalni sportski savez, a poslije toga pristupili izradi Strategije razvoja sporta i izražavanja javnog interesa za kanton“ –istaknula je ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Alma Delizaimović.

Takođe,  izražena je potreba da i drugi klubovi budu malo aktivniji u samom procesu registracije, a ministrica je zamolila da svi oni koji imaju obavezu preregistracije i upisa u novi Registar  ozbiljno pristupe tom poslu,  kako bi registraciju što prije priveli kraju.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.