• OBJAVLJENO: 10.05.2007.
Počela manifestacija „Dani otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde“

Da ne zaboravimo!

Prije 15 godina, 04. maja 1992. godine srpska vojska potpomognuta paravojnim jedinicama iz Srbije i Crne Gore izvršila je napad na Goražde.

Ovaj datum, u kalendaru Odbora za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina označen je kao zvaničan početak manifestacije pod nazivom „Dani otpora“, kojom se u mjesecu maju svake godine obilježava početak herojske odbrane ovih prostora i formiranja prvih brigada Armije BiH.

Tim povodom, 4.maja 2007.godine delegacije najviših kantonalnih i općinskih zvaničnika, boračkih organizacija i goraždanskog muftijstva položile su cvijeće na spomen – obilježje braniocima grada Goražda u Višegradskoj ulici u Goraždu, te učenjem fatihe pred duše šehida i poginulih boraca odale dužnu počast onima koji su svoje živote ugradili u slobodu svoga grada i domovine.

Manifestaciju „Dani otpora 1992-95 godina“ proglasio je otvorenom ministar za boračka pitanja u Vladi kantona Admir Pozderović, dok je o prvim danima napada i odbrane Goražda govorio načelnik Općine Goražde Mustafa Kurtović.

U goraždanskoj mjesnoj zajednici Hubjeri 04.maja 2007. godine otvoreno je spomen-obilježje šehidima I.II. i III bataljona 43. Drinske udarne brigade brigade, te upriličen obilazak šehidskih mezarja u Hubjerima i Kazagićima.

U Velikoj sali Centra za kulturu tog istog dana održana je svečana akademija na kojoj su o majskim danima otpora 1992. godine govorili komandant štaba odbrane Goražda pukovnik Husnija Hrapo, Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Salem Halilović i predsjedavajući Općinskog vijeća Goražde Smajo Baščelija.

U okviru manifestacije “Dani otpora”, u nedjelju 13.maja, u organizaciji Bošnjačkog planinarskog društva „Goražde-Maglić“ održaće se tradicionalni marš pod nazivom “Tragom drinskih brigada”, a tog istog dana, prigodnim programima u goraždanskim mjesnim zajednicama Osanica, Sadba, Posestra i Ilovača, obilježiće se 15. godišnjica formiranja 1. Drinske udarne brigade. Tim povodom, u znak sjećanja na legendarnog komandanta ove brigade rahmetli Zaima Imamovića, u Zaimovom dolu održaće se tradicionalni narodni zbor, te prigodnim sportskim i kulturnim sadržajima oživjeti sjećanje na ovog slavnog komandanta i na borce 1. Drinske udarne brigade.

(GALERIJU slika možete pogledati na sljedećem linku)

U maršu koji polazi sa spomen obilježja Rorovi nakon časa istorije, učestvovaće oko 500 učesnika, učenika osnovnih i srednjih škola sa područja BPK Goražde, izviđača iz Goražda, Ustikoline i Prače, sportista i članova ovog planinarskog društva. Zajedno sa planinarima, sa Rorova startuju i maratonci koji će trčati stazama drinskih brigada, te u svom pohodu obići mjesta formiranja 31. , 43. i 1. Drinske udarne brigade.

U ovogodišnji program manifestacije „Dani otpora“ uvršteno je i otvaranje spomen obilježja poginulim borcima iz ulice „22 maj“ u Mjesnoj zajednici Goražde IV- Obarak, koje će se održati 22.maja, dok je za 25.maj planirano kantonalno druženje dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“, a 27.maja u Mjesnoj zajednici Faočići obilježiće se „Bitka za Crvene stijene“, u znak sjećanja na poginule borce III čete Prvog pješadijskog bataljona 1. Drinske udarne brigade.

Iako je prošlo 15 godina ne trebamo nikad zaboraviti da je 4.maja 1992.godine izvršena neviđena agresija na grad Goražde i da je, uprkos tome, ovaj grad zahvaljujući njegovim hrabrim braniocima, ostao jedini slobodan grad na Drini- grad heroj.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.