• OBJAVLJENO: 01.03.2012.
Obilježena 20.godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Bosna i Hercegovina u srcu svih građana BPK Goražde

Građani i građanke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde obilježili su danas jedan od najvećih praznika naše domovine, dvadesetogodišnjicu nezavisnosti nove Bosne i Hercegovine.

Delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a Goražde, Goraždanskog muftijstva, Oružanih snaga BiH, predstavnici boračkih udruženja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 i NOR-a, kao i predstavnici turske općine Gjungoren, položile su cvijeće na spomen obilježje braniteljima Goražda u ulici 1.slavne višegradske brigade, a nakon toga i na šehidsko mezarje i partizansko spomen obilježje u Kolijevkama.

Posebno svečano bilo je danas i u Art galeriji, u Kulturno- edukativnom centru GUN-GOR, gdje je danas u prisustvu predstavnika bratske općine Gjungoren iz Istanbula otvorena izložba rukotvorina.

Svečana akademija u, do posljednjeg mjesta popunjenoj kino-sali Centra za kulturu, upotpunila je ovaj  izuzetan dan.

Čestitke građanima i građankama Bosansko-podrinjskog kantona, na svečanoj akademiji uputili su načelnici općina u sastavu Kantona:Muhamed Ramović, Asim Zec i Zijad Kunovac, te predsjedavajući Skupštine BPK Nazif Uruči i premijer Vlade Emir Frašto.

„ Datumi koji žive u sjećanju jednog naroda često predstavljaju prelomne tačke u istoriji koje ,u najvećem dijelu, određuju njegovu dalju sudbinu. Prije dvadeset godina referendumom većine građana 1.mart se zauvijek utkao u sudbine naroda Bosne i Hercegovine. Potvrđena je stoljetna težnja naroda, jasno određenje je iskazano na referendumu-da žele živjeti u nezavisnoj, slobodnoj Bosni i Hercegovini.

To je pravac koji slijedi dugo potiskivanu viziju i uvjerenje brojnih generacija Bosanaca i Hercegovaca o samostalnoj Bosni i Hercegovini. Današnja država je stvarana životima hrabrih i nedužnih. Svi znamo cijenu ove odbrambeno-oslobodilačke borbe. Poštujući njene rezultate, mogućnost da budemo svoji na svom, imamo sveti amanet da učinimo više i još više da bi živjeli bolje.

Nezavisnost se njeguje većim demokratskim punoljetstvom, jačanjem građanske i demokratske svijesti. Javnost će preuzimati korektive ka novim odnosima u društvu, otovrenosti i povećanju tolerancije.

Napredak u privredi, porast zaposlenosti, stalan rast industrijske proizvodnje, izvoza, stalan rad na snanjenju uvoza svojom proizvodnjom, podizanjem kvaliteta, socijalna osjetljivost, briga nad boračkom populacijom, ne smiju biti izlika za nedovoljno učinjeno u ljepšem okruženju. Boljim mogućnostima za finom okupacijom.

Ističem, Vlada BPK-a Goražde uspješno, različitim mjerama, osigurava ravnomjeran rast i razvoj njenih manje razvijenih dijelova i  radi na održivosti povratka.

U ovom svečanom trenutku moramo iskazati zahvalnost svima koji su svojim radom doprinjeli ostvarenju nezavisnosti Bosne i Hercegovine, posebna zahvalnost svima koji su za taj cilj položili živote“- riječi su premijera BPK Emira Frašta na svečanoj akademiji.

Program svečane akademije kompozicijama i recitalima upotpunili su učenici OMŠ „Avdo Smailović“, OŠ „Husein ef. Đozo“ i OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“, kao i učenici koji su za radove posvećene prazniku svoje domovine osvojili prve nagrade.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.