• OBJAVLJENO: 14.05.2007.
Uspješno završen planinarski pohod „Tragom drinskih udarnih brigada“

Tragom drinskih brigada Armije BiH do priče o odbrani Goražda i BPK-a!

U okviru manifestacije “Dani otpora”, tradicionalnim pohodom pod nazivom “Tragom drinskih udarnih brigada”, te prigodnim programima u goraždanskim mjesnim zajednicama Osanica, Sadba, Posestra i Ilovača, u nedjelju 13. maja 2007. godine obilježena je 15. godišnjica formiranja drinskih brigada.

U pohodu kojeg je organizovalo Bošnjačko – planinarsko društvo “Goražde-Maglić”, pod pokroviteljstvom Odbora za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 -95 Vlade BPK-a, učestvovalo je oko 400 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja ovog kanton, izviđača iz Goražda, Ustikoline i Prače, sportista i članova ovog planinarskog društva.

Učesnici planinarskog pohoda okupili su se u nedjelju ujutro na spomen- obilježju Rorovi. Na tom mjestu, na brdu Sjenokos iznad grada Goražda, o slavnim danima odbrane i o formiranju drinskih brigada Armije BiH govorio je komandant odbrane grada Goražda pukovnik Husnija Hrapo. Sa spomen- obilježja, uporedo sa učesnicima marša, startovao je i maraton.

Maratonci Zaim Šuman i Sanel Hrelja u okviru svoje trke od Rorova do Zaimovog Dola duge 32 kilometra, zaustavljali su se na mjestima formiranja 31. 43. i 1. Drinske udarne brigade, dok su učesnici pohoda, nakon polaganja cvijeća na spomen- obilježja poginulim borcima u mjestu Osanica i Sadba i nakon prigodnih obraćanja ministra za boračka pitanja i predstavnika 1. Drinske brigade, krenuli stazama drinskih brigada koje su branile ovaj prostor ratnih godina od 92-95.


(Zaim Šuman desno i Sanel Hrelja lijevo)

Mjesto Posestra, mjesto gdje je formirana 1.Drinska brigada, bilo je jedno od odredišta učesnika pohoda i prilika za još jedan historijski čas, a krajnje odredište bio je Zaimov Do, mjesto gdje je komandant Zaim Imamović prvi put postrojio Prvu drinsku udarnu brigadu i gdje se svake godine u organizaciji mjesne zajednice Ilovača održava tradicionalni narodni zbor, na kojem se prigodnim govorima, kulturno-zabavnim programom, te sportskim natjecanjima oživljava sjećanje na lik i djelo legendarnog prvog komandanta 1. Drinske brigade rahmetli Zaima Imamovića.

Mada umorni, učesnici planinarskog pohoda „Tragom drinskih udarnih brigada“, vratili su se kućama u predvečerje tog 13. maja prepuni utisaka i obogaćeni novim saznanjima o slavnim danima Armije BiH i njenim hrabrim komandantima i borcima. Stoga, sve čestitke organizatorima ovog pohoda, Bošnjačko-planinarskom društvu „Goražde-Maglić“, kao i mjesnim zajednicama Osanica, Sadba i Ilovača što uz pokroviteljstvo Vlade BPK-a Goražde, ne daju da padnu u zaborav majski dani otpora i što svake godine nove generacije mladih uče kako se branila i odbranila sloboda.

(GALERIJU slika možete pogledati na sljedećem linku)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.