• OBJAVLJENO: 25.05.2007.
U sklopu manifestacije „Dani otpora“ otvorena hair česma u goraždanskoj mjesnoj zajednici Obarak

Sjećanje na 30 ubijenih stanovnika naselja Lozje

U naselju Lozje u goraždanskoj mjesnoj zajednici Goražde IV – Obarak, 22.05.2007.godine otvorena je hair česma u znak sjećanja na više od 30 stanovnika koje su 22.maja 1992. godine zarobile srpske vojne i paravojne jedinice.

Ako treba, oprostite, ali ne zaboravite. U danu koji nismo željeli ubijeni su snovi. Goražde i Drina te mole, zastani, čovječe. Na ovom mjestu gdje su oči presahle od boli stradali su u jednom danu od Srba u agresiji na BiH, samo zbog toga što su bili Bošnjaci.

Mučki su pohvatani i na zvjerski način pobijeni- stoji na spomen-ploči, koju su otkrili članovi porodica žrtava Džemila Čengić, Fata Bogdanić i Emir Duhović.

General u penziji Sead Delić, sin ubijenih Edhema i Raze, obratio se prisutnima riječima:

Ovo je po ko zna koji put kroz historiju da nam se ponavlja zlo, za koje nikada, pa ni sada, niko nije kažnjen. Tužni smo, gubimo povjerenje u pravdu, tužni smo što svakodnevno gledamo kako se pored nas kreću izvršioci i nalogodavci zlodjela na ovom prostoru, a da ništa nije urađeno da oni budu kažnjeni.

Pored građana i porodica ubijenih, otvaranju hair česme prisustvovali su najviši zvaničnici vlasti BPK-a i Općine Goražde, kao i goraždanskog muftijstva.

Alen Bajramović

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.