• OBJAVLJENO: 28.05.2007.
Zdravstveni radnici protestirali pred zgradom vlade BPK-a

Nekoliko stotina zdravstvenih radnika sa podrucja BPK-a protestnom setnjom do zgrade Vlade Kantona danas je jos jednom zeljelo skrenuti paznju na tezak polozaj u kome se nalaze.

S obzirom da ni Vlada ovog kantona nije dala saglasnost na predlozeni kolektivni ugovor, mirnim protestima ljudi u bijelom zeljeli su izvrsiti dodatni pritisak na vladajuce strukture da udovolje njihovom zahtjevu. Iako ih pred zgradom Kantona niko od nadleznih nije docekao, rjesenje se pokusalo pronaci na sastanku Strajkackog odbora i Radne grupe Vlade BPK-a koji je odrzan u isto vrijeme.

Predstavnici Sindikata i Strajkackog odbora smatrali su da problem u zdravstvu zasluzuje i vanredne sjednice kako Vlade tako i Skupstine kako bi se iznaslo rjesenje. Radna grupa Vlade Kantona istakla je da ce to biti moguce tek nakon sto se dobiju potrebni pokazatelji od zdravstvenih ustanova koji ce biti osnov za stav Vlade o predlozenom kolektivnom ugovoru.

”Sindikat i radnici su totalno nezadovoljni dinamikom i nacinom dogovora prije svega od resornog ministarstva zato sto oni nakon 35 dana maltene nemaju nikakav pokazatelj. To dovoljno govori koliko je ova situacija shvacena ozbiljno. Mi cemo se strpiti jer ove pregovore vidimo kao pozitivan pomak i nadamo se da se stanje nece pogorsati do kraja sedmice vec da ce Vlada dati saglasnost”, kazao je Emir Bascelija, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK-a. On je dodao da je Sindikatu neshvatljivo da se tek nakon 35 dana traze podaci.

”Sindikat zna da su u nekoliko navrata zdravstvene ustanove dostavile podatke ministarstvu ali izgleda da to nije zadovoljilo formu koju ministarstvo zeli. Sindikat ce uciniti dodatni pritisak na menadzere da se u toku sutrasnjeg dana ministarstvu dostave potrebni podaci kako bi se nasli pred Vladom”, kazao je Bascelija.

Ministar zdravstva BPK-a Nazif Uruci, istakao je da je danas jos jednom potvrdena dobra volja Vlade i resornog ministarstva da se ucini sve sto je u njihovoj moci.

”Razmislja se i o kalkulaciji budzetskih sredstava koja nisu namjenski predvidena za finansiranje zdravstva, ali moramo dobiti parametre iz zdravstvenih ustanova odnosno menadzera koji ce reci kada se primjeni kolektivni ugovor koliko je to povecanje. S obzirom da smo mi ekonomski neodrziv Kanton, na bazi toga bi mogli trziti nedostajuca sredstva iz Fonda solidarnosti FBIH, od Kantona Sarajevo i eventualno budzeta BPK-a.

Tek na osnovu tih neophodnih pokazatelja Vlada i eventualno Skupstina ce svojim odlukama moci reci kada ce se to ispuniti. Cim dodu podaci, Radna grupa Vlade i ministarstva ce nastaviti da rade u bilo koje doba dana i noci tako da ce se o tome izjasniti Vlada na posebnoj sjednici jos u ovoj sedmici”, kazao je Uruci.

Usprkos dogovoru izmedu Strajkackog odbora i Radne grupe Vlade, nezadovoljni zdravstveni radnici zahtijevali su da im se obrati resorni ministar sto je on i ucinio. Njegova nastojanja da pojasni tezinu i slozenost situacije te ono sto je uradeno do sada nisu zadovoljila ogorcene radnike a koji su prema rijecima predsjednika Sindikata Emira Bascelije, kako na kompromise, spremni i na potpunu obustavu rada.

U konacnici strajk se nastavlja do ispunjenja zahtjeva odnosno davanja saglasnosti na kolektivni ugovor. Moguce je da bi mnoge stvari mogle biti jasnije u petak, kada bi se trebala odrzati i vanredna sjednica Vlade BPK-a sa samo jednom tackom dnevnog reda – aktualna situacija u zdravstvu.

Preuzeto za (www.gorazde-x.com)
(Izvor: Fena)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.