• OBJAVLJENO: 05.03.2012.
Javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana F BiH za period 2008-2028. godina
Izraženo nezadovoljstvo ponuđenim rješenjem Prostornog plana za područje BPK Goražde

U prepunoj sali Skupštine BPK Goražde danas je održana javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana Federacije BiH za period 2008-2028. godina. Javnu raspravu organizovalo je Federalno ministarstvo prostornog uređenja koje je, ujedno, i nosilac aktivnosti na pripremi Plana.

Pored predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti te građana BPK Goražde, javnoj raspravi su prisustvovali i načelnici te predstavnici općina Goražde, Foča-Ustikolina i Pale-Prača, kao i predstavnici Konzorcija koji je nosilac izrade Prostornog plana Federacije, a kojeg čine Urbanistički zavod BiH, IPSA Institut iz Sarajeva i Ekoplan iz Mostara.

Ponuđeni nacrt Prostornog plana izazvao je brojne reakcije i kritike učesnika rasprave, obzirom da se iz prezentacije moglo zaključiti da ni ranije iznesene sugestije i primjedbe na Prostornu osnovu Prostornog plana F BiH, najvećim dijelom, nisu uvažene ni uvrštene u danas ponuđeni Nacrt Prostornog plana.

Iznesene primjedbe bile su, gotovo, identične primjedbama sa javne rasprave na Prostornu osnovu Prostornog plana Federacije BiH, a odnosile su se na nepostojanje adekvatnih rješenja za područje našeg kantona u smislu njegovog budućeg razvoja. Tako, u Nacrtu Prostornog plana, ni ovaj put, nisu predviđeni ključni elementi bitni za razvoj, poput savremene putne infrastrukture, gasovoda, željeznice i sl.

Premijer BPK Goražde Emir Frašto, poslanik u Skupštini BPK Goražde i delegat u Domu naroda Mustafa Kurtović, ministar za privredu Demir Imamović, kao i ostali učesnici javne rasprave, i danas, su iskazali nezadovoljstvo ponuđenim rješenjem Prostornog plana za ovaj dio Federacije te tražili da se današnje primjedbe i sugestije uvaže prije donošenja konačnog dokumenta koji će odrediti pravce razvoja za područje cijele Federacije u narednom periodu.

Bilo je riječi i o izgradnji hidroelektrana na području našeg kantona, a jedan od učesnika rasprave na ovu temu bio je i prof.dr. emeritus Avdo Sofradžija koji je, i danas, naglasio da bi izgradnjom hidroelektrana jedinstveni eko sistem rijeke Drine na ovom području bio potpuno uništen.

Sve primjedbe na Nacrt Prostornog plana Federacije BiH mogu se dostaviti u pisanoj formi Federalnom ministarstvu prostornog uređenja do 15.04.2012. godine.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.