• OBJAVLJENO: 07.06.2007.
Prekinut štrajk zdravstvenih radnika sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Prekinut štrajk zdravstvenih radnika sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Sporazumom do konačnog rješenja

Sindikat radnika uposlenih u zdravstvu BPK-a i radna grupa Vlade ovog kantona 31.05.2007.godine potpisali su Sporazum o dinamici ispunjenja odredbi kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva.

Time je nakon 47 dana okončan štrajk zdravstvenih radnika BPK-a u Goraždu za koje je od 01.06.2007. počeo normalan radni dan.

Zbog teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi ovaj kanton, potpisnici Sporazuma obavezali su se da će odredbe kolektivnog ugovora biti implementirane u potpunosti u što kraćem roku, a najkasnije do 1. januara 2008.

Prema riječima predsjednika Sindikata radnika uposlenih u zdravstvu BPK-a Emira Baščelije, iako u potpunosti nisu ispoštovani zahtjevi radnika, ovaj čin predstavlja prvi korak ka onom što oni žele.

“Imali smo u vidu tešku ekonomsku situaciju ovog kantona tako da smo pristali na kompromis. Vlada Kantona je prihvatila da u cijelosti ispuni obaveze kolektivnog ugovora, osim u segmentu satnica koje su u početku dogovorene na našu štetu”, kazao je Baščelija uz pojašnjenje da će od juna do septembra satnica iznositi 1,40 KM, od 1. septembra 1,75 KM, dok se isplata satnice utvrđene kolektivnim ugovorom od 2,00 KM očekuje najdalje do 1.januara 2008. godine.

“To u suštini znači da zdravstveni radnici s nižim koeficijentima u prvoj fazi implemetacije nažalost neće imati neko povećanje, ali s krajnjom implementacijom dobit će ono za što smo se i zalagali. Nadamo se da će ovaj sporazum spriječiti i odliv kadrova, jer zbog loših plaća i uvjeta rada, zdravstveni radnici sve češće napuštaju ovaj kanton”, rekao je predsjednik Sindikata radnika uposlenih u zdravstvu BPK-a Goražde.

Zadovoljstvo usaglašavanjem i potpisivanjem sporazuma izrazio je i premijer BPK-a Salem Halilović, kazavši da je to prije svega u interesu pacijenata i samog poboljšanja standarda zdravstvenih radnika.

“I pored činjenice da smo ekonomski najslabiji, mi smo treći kanton u Federaciji koji je dao saglasnost za potpisivanje sporazuma i to vidim kao volju i želju ove vlade da zdravstveni radnici budu izjednačeni sa svojim kolegama u Federaciji. Implementacija sporazuma počinje s 1. junom, a Vlada BPK-a se obavezala da mjesečno pored iznosa iz Fonda zdravstvenog osiguranja izdvaja 45.000 KM koje će biti isključivo za isplatu plaća i to do prvog septembra kada se očekuje rebalans budžeta i povećanje tog iznosa”, pojasnio je premijer BPK.

(preuzeto sa www.gorazde-x.com – Izvor FENA)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.