• OBJAVLJENO: 10.06.2007.
Turski investitori zainteresovani za nalazište gipsa na Presjeci

Goraždansko nalazište gipsa ima izuzetan kvalitet

Bosansko-podrinjski kanton Goražde 07.06.2007.godine posjetili su predstavnici turske kompanije “ABS Gypsum” koji su kantonalnim zvaničnicima i predstavnicima Općine Foča-Ustikolina prenijeli zainteresiranost za investiranje u nalazište gipsa na Presjeci, pet kilometara od Ustikoline.

Delegaciju turske kompanije primio je Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović, sa saradnicima, a tokom sastanka u kabinetu Premijera i kod ministra za privredu Elfada Mašale, predstavljene su sve karakteristike ovog nalazišta, kao i uslovi turskih investitora koji bi trebali biti zadovoljeni ako dođe do realizacije ove investicije. Jedan od bitnih preduslova, prema riječima generalnog direktora ove kompanije Ǖmita Gǖrbǖza su dobra komunikacija i energenti, o čemu je pored predstavljanja kompanije i namjera investitora najviše bilo i riječi, a nakon toga upriličena je i posjeta ovom nalazištu.

Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović, zvaničnici Vlade i Općine Foča-Ustikolina izrazili su turskim investitorima svoju spremnost za saradnju i obezbjeđenje najoptimalnijih administrativnih i drugih uslova za realizaciju ovog posla ukoliko do njega dođe, što bi kako su naglasili bilo veoma dobro za sve, a pogotovo za ovaj dio našeg Kantona.

Osim za Ustikolinu, Turci su zainteresirani i za ulaganje u region na tromeđi Afganistana, Kazahstana i Uzbekistana. “ABS Gypsum” ima šest fabrika u Turskoj i Moldaviji, a do kraja 2008. počet će proizvodnju i u Rusiji.

Pored Donjeg Vakufa, Knina (Hrvatska) i Debra (Makedonija), Presjeka je jedno od rijetkih nalazišta gipsa na Balkanu.

Prema procjenama stručnjaka, goraždanski gips ima izuzetan kvalitet. Na površini od oko 3,5 hektara nalazi se oko 11 miliona tona gipsa, što je dovoljno za eksploataciju u narednih 50 godina.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.