• OBJAVLJENO: 10.06.2007.
Vlada BPK-a Goražde potpisala Ugovor sa Pravnim fakultetom o izvođenju dislocirane nastave u Goraždu

Još jedna prilika mladima za ostanak u BPK-a Goražde!

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Salem Halilović i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Fuad Saltaga potpisali su 08.06.2007.godine Ugovor o izvođenju dislocirane nastave u Goraždu za studente I godine Pravnog fakulteta. Potpisivanju ugovora prisustvovala je ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Sevda Popović, te profesorice, članice Naučno nastavnog vijeća Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu: doc dr. Jasminka Gradaščević- Sijerčić i mr Nežla Borić.

Premijer Halilović zahvalio se ovom prilikom dekanu Pravnog fakulteta na razumijevanju potreba goraždanskih studenata, kao i na dosadašnjoj uspješnoj saradnji, budući da je ovaj fakultet odmah nakon rata u svom odjeljenju u Goraždu odškolovao prvu generaciju studenata za zvanje pravnika.

O toj goraždanskoj generaciji pravnika od kojih je jedna djevojka sada asistent na Pravnom fakuletu, pohvalno je govorio i dekan prof.dr. Fuad Saltaga, koji je ovdje posebno istaknuo razumijevanje Vlade BPK-a Goražde, ali i ljudi koji su kako je kazao, emotivno vezani za Pravni fakultet, kao što je sadašnji načelnik Općine Goražde profesor Mustafa Kurtović, koji im je pružio nesebičnu pomoć oko formiranja prvog poslijeratnog Odjeljenja Pravnog fakulteta u Goraždu. Dekan Saltaga naglasio je i to da će se nastava u sadašnjem dislociranom odjeljenju u Goraždu odvijati po Bolonjskom procesu i da se po kvaliteti neće razlikovati od one u Sarajevu, a ovog puta umjesto dvije, studije će trajati četiri godine. Kroz odjeljenje u Goraždu studenti će imati i pristup svim stipendijama za mlade pravnike kao i pristup programima svih pravnih klinika, pomoći kojih će moći raditi na rješavanju konkretnih slučajeva i stažirati u određenim institucijama.

Konkurs za upis 50 studenata na I godinu Pravnog fakulteta biće objavljen polovinom mjeseca jula, a ako interesovanje bude veće ovaj broj može se, kako je naglašeno, i povećati.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za ovu namjenu izdvojiće dodatnih 200.000 KM, a pomoć je obećala i Vlada Kantona Sarajevo, koja finansijski pomaže izvođenje dislocirane nastave u Goraždu i za studente I I II godine Ekonomskog fakulteta.

Uspjeh budućim studentima u goraždanskom odjeljenju Pravnog fakulteta poželjela je kantonalna ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Sevda Popović, koja je im je uputila i poziv da vrijedno uče, te opravdaju ukazano povjerenje.

Današnjim potpisivanje Ugovora sa Pravnim fakultetom Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde učinila je još jedan pravi potez ka stvaranju boljih uslova školovanja goraždanskih studenata i njihovog ostanka na području ovog Kantona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.