• OBJAVLJENO: 20.06.2007.
Održana manifestacija „Grebak-put života“

Planinarski pohod stazama spasa i nezaborava

U organizaciji Bošnjačko- planinarskog društva „Goražde-Maglić“ 16. i 17.06.2007.godine održan je deseti po redu tradicionalni planinarski pohod „Grebak-put života“.

Članovi ovog društva, njihovi gosti, planinari iz cijele BiH, izviđači, članovi Saveza izviđača BPK-a Goražde, te brojni građani krenuli su na Grebak stazama kuda su početkom 1992. godine hodale kolone promrzlih i gladnih kako bi sa Grepka svojim porodicama u Goražde na leđima donijele koji kilogram brašna.Grebak-jedina veza opkoljenog Goražda sa svijetom od početka 1992. do polovine 1993. godine, kada su i tu jedinu vezu presjekle srpske snage, simbol je stradanja bošnjačkog naroda, ali i simbol neviđene snage i herojstva, put života, žila kucavica u onim najtežim danima.

U znak sjećanja na te dane, na rahmetli Hasana Turčala-Brzog i njegove saborce, goraždanski planinari svake godine organizuju planinarski pohod „Grebak-put života“ koji je uvršten u skupštinski Kalendar značajnih datuma i događaja iz odbrambeno- oslobodilačkog rata i koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade Kantona.

I ove godine veliki broj učesnika pohoda u jutarnjim satima 16.06.2007.godine okupio se ispred Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ u Goraždu. Uporedo sa učesnicima pohoda, ispred Gradske dvorane startovala je i motorijada, koju su istim povodom organizovali članovi Auto-moto kluba Goražde.

Nakon postrojavanja, gdje su im riječi dobrodošlice i uspješan put poželjeli federalni ministar prostornog uređenja Salko Obhođaš i kantonalna ministrica obrazovanja, nauke i kulture Sevda Popović, učesnici pohoda su se autobusima prebacili do Grepka, a odatle su pješice krenuli prema glavnom odredištu na Rudoj Glavi, gdje se nalazi dom goraždanskih planinara. Grmljavina i ljetni pljusak nisu pokvarili dobro raspoloženje učesnicima pohoda. U planinarskom domu dočekali su ih topli napici i obrok, a za još bolje raspoloženje pobrinuli su se organizatori koji su priredili kulturno-zabavni program. Druženje se nastavilo duboko u noć, a sutradan je za one koji su to željeli bio priređen uspon na vrh Borovac-1749 m . U povratku učesnici pohoda zaustavili su se na spomen česmi i šehitluku Hanište, gdje su odali počast šehidima i poginulim borcima Armije BiH, a nakon toga, u Brzači su se ukrcali u autubuse koji su ih prebacili do Goražda.

Sve čestitke za uspješnu organizaciju ovog planinarskog pohoda pripadaju svakako članovima Bošnjačko-planinarkog društva „Goražde-Maglić“, koji su se i ove godine pobrinuli da sve prođe u redu i bez ikakvih problema, a što je najvažnije, pobrinuli su se da se nikada ne ugasi sjećanje na Grebak i put spasa.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.