• OBJAVLJENO: 05.07.2007.
Italijanska firma seli u Goražde

Italijanska firma seli u Goražde

U planu otvaranje 150 radnih mjesta. Na Balkanu radna snaga jeftinija. Predstavnici Italijanske firme „Demak tehnology“ koja se bavi proizvodnjom mašina za preradu drveta spremni su svoju firmu preseliti u Goražde gdje bi uporedo sa ovim poslom pokrenuli i proizvodnju plastičnih kesa.

Ovim povodom predstavnici „Demak tehnology“ sastali su se krajem sedmice u Goraždu sa kantonalnim ministrom privrede Elfadom Mašalom.

Tokom susreta rečeno je da bi samo realizacija projekta proizvodnje plastičnih kesa za Goražde značila otvaranje 150 novih radnih mjesta. Plan predviđa da se u prvoj fazi projekta obavi preseljenje kompletne firme u kojoj bi bila nastavljena proizvodnja mašina za preradu drveta, a proizvodima bi se pokrivalo tržište cijelog Balkana.

Inače, proteklih dana predstavnici ove firme obilazili su pilane u BiH, a prema riječima Enza Deluce, direktora i vlasnika „Demak tehnology“ uvidjeli su da se u pilanama koristi zastarjela tehnologija koja više nije praktična za rad.

„Smatram da ovdje imamo idealne uslove za realizaciju našeg programa, a sa proizvodima bi pokrivali cijelo tržište Balkana pa i dalje do Rusije. Kao što je poznato mi smo po ovoj tehnologiji trenutno prvi u svijetu, a kako smo mogli vidjeti ovdje u BiH pilane rade sa zastarjelim mašinama“, izjavio je Deluce.

„Smatram da je na Balkanu izuzetno jeftina radna snaga, primjerice u zemljama zapadne Evrope prosječna plata je od dvije do tri hiljade eura, dok je to ovdje mnogo jeftinije“, izjavio je Deluce.

Plan je da se već nakon dvije godine otvori još osam manjih firmi, a svaka bi upošljavala od 200 do 300 radnika.

(Preuzeto sa gorazde-x.com; Izvor: Biznis.ba)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.