• OBJAVLJENO: 29.03.2012.
U Goraždu održana sjednica Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida FBiH
Zatraženo hitno obustavljanje revizije invalidnosti

Predsjedništvo Saveza ratnih vojnih invalida FBiH, sa sjednice održane danas u Goraždu, zatražilo je hitno obustavljanje revizije invalidnosti sve dok se u svim kantonima, među bivšim pripadnicima ARBiH i HVO-a, ne okonča provjera pripadnosti oružanim snagama, ali i okolnosti i mjesta ranjavanja. Zatraženo je i hitno zakazivanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH posvećene reviziji bivših branitelja.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici kantonalnih saveza ratnih vojnih invalida i ministarstava za boračka pitanja, a podršku njihovom radu i aktivnostima, u prigodnom obraćanju, dao je i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto.

– Kad je donošen Zakon o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko – invalidske zaštite dominantno smo htjeli da se izvrši ta provjera pripadnosti OS. Nije tajna da je izdato oko 300 000 uvjerenja o neisplaćenim vojničkim platama, a da je tih pripadnika danas oko 600 000. Također, nije tajna da je promijenjeno uvjerenje o okolnostima i mjestu stradavanja, da je prije donošenja ovog zakona pisalo gdje je neko ranjen, a sada imate opće uvjerenje u kojem piše na području Bihaća, Goražda, Sarajeva tako da se može desiti i da je neko ranjen izvan borbenog zadatka. Nekome je bilo u interesu da takva uvjerenja se izdaju. Možda u izmjeni ovog Zakona uspijemo ispraviti da se ta uvjerenja vrate na stari način izdavanja – kazao nam je predsjednik SRVI FBiH Ale Hošić. On dodaje da su već određeni potezi koje će Savez poduzeti ako se vlasti ponovo ogluše o njihove zahtjeve.

– Svaki put u razgovoru sa vlastima, bez obzira na kojem nivou, mi postignemo dogovor, ali kad se ti zaključci trebaju realizirati onda to ide sporo ili gotovo nikako ili oni poprime neki drugi oblik. Poduzimaćemo mjere u ostvarivanju naših prava i pri donošenju svakog zaključka imamo odgovarajuće stvari koje ćemo uraditi ako se to ne realizira. Mediji i svi ostali će, kada dođe vrijeme za to, biti upoznati s time – dodaje Hošić.

– Što se tiče sjednice, mogu reći da je sjednica bila konstruktivna i da smo mi donijeli određene zaključke i stavove koje je, Savez RVI već ranije i imao. U suštini, svi ti stavovi se poklapaju sa ranijim stavovima Saveza RVI „Sinovi Drine“ Goražde. I ostali kantoni, ono što smo mi čitavo vrijeme i apelovali i govorili,  dostigli su jedan dio problema koji smo mi imali ranije i koji već izvjesno vrijeme opterećuju naš Savez i naše članstvo – kazao je nakon sastanka Safet Sijerčić, predsjednik Saveza RVI „Sinovi Drine“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.