• OBJAVLJENO: 27.07.2007.
Organizovano jednodnevno druženje građana lokalne zajednice i dijaspore

Aktivnije učešće svih na stvaranju uslova za povratak

„Dani povratka, zajedno kroz druženje građana lokalne zajednice i dijaspore“ naziv je jednodnevne manifestacije koja je u organizaciji goraždanskog Centra za lokalni razvoj i Udruženja žena „Goražde“ održana 26.07.2007.godine u Goraždu. Pokrovitelj ove manifestacije bila je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Manifestacija je započela javnom tribinom na temu „Uslovi povratka, zapošljavanje, ulaganje u razvoj privrede, školovanje, te povezivanje građana koji žive u dijaspori sa domovinom“. Tim povodom, riječi dobrodošlice Goraždanima koji žive i rade u dijaspori uputili su Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović, načelnik Općine Goražde prof. Mustafa Kurtović i ministar za privredu u Vladi kantona Elfad Mašala, koji su naglasili da je vrijeme predrasuda i nepovjerenja prema ovoj kategoriji bh građana iza nas, a pred nama su napori i želje da kontakti sa dijasporom, od privatnih veza, prerastu u institucionalne oblike. Djelatnost centara za lokalni razvoj, organizovanih za rad sa dijasporom u Švedskoj, kojih je trenutno osam u BiH, predstavila je voditeljica ovog projekta Emina Krzović, inače uposlenica u Odjelu za rad sa izbjeglicama u glavnom gradu Švedske Štokholmu.

Cilj ove manifestacije je povezati lokalnu zajednicu i njene građane sa dijasporom, te raditi na stvaranju uslova za povratak u domovinu, kao i na jačanju veza koje nikad nisu bile prekinute. Krajnje je vrijeme, da ovom pitanju posvetimo dužnu pažnju, istaknuto je tokom diskusije na kojoj su predstavnici goraždanske dijaspore i nevladinih organizacija iznijeli niz prijedloga i sugestija koji će pomoći prilikom donošenja strategije buduće saradnje. Predstavnici kantonalne i općinske vlasti najavili su, u tom smislu, poduzimanje konkretnijih aktivnosti, te pozvali dijasporu da se aktivno uključi u stvaranje ambijenta za kvalitetan povratak.

Nakon javne tribine, manifestaciju „Zajedno kroz druženje građana lokalne zajednice i dijaspore“u Domu mladih Centra za kulturu, gdje je upriličena izložba bosanskih rukotvorina, tradicionalnih bosanskih jela i zdrave hrane 25 izlagača sa prostora BPK-a i šire, svečano je otvorio načelnik općine Goražde Mustafa Kurtović.

U okviru ove manifestacije organizovan je i historijski čas na spomen obilježju Rorovi a u večernjim satima u Velikoj sali Centra za kulturu priređen je zanimljiv kulturno-zabavni program, kojim je okončano ovo prvo druženje građana lokalne zajednice i goraždanske dijaspore.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.