• OBJAVLJENO: 02.08.2007.
U Goraždu započeo 10. Internacionalni „Festival prijateljstva Goražde 2007“

Jubilarni festival sa najvećim brojem učesnika

U Goraždu je 01.08.2007.godine svečano otvoren 10. Internacionalni „Festival prijateljstva Goražde 2007.“ Festival je otvorio predsjednik Organizacionog odbora, načelnik Općine Goražde, Mustafa Kurtović, a brojne posjetioce na platou ispred Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ pozdravio je i Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Salem Halilović.

Na svečanoj ceremoniji uručene su zahvalnice Općine Goražde dugogodišnjim prijateljima Goražda iz Francuske, Španije, Njemačke, i Italije, a ceremoniji su prisustvovali i ambasadori Egipta i Francuske u BiH. Tople riječi dobrodošlice ispred djece Goražda gostima Festivala uputila je Merisa Bekto, a nakon toga, uz himnu festivala i vatromet, na jarbol je podignuta zastava Festivala prijeteljstva, čime je svečano ozvaničen početak ovogodišnjeg festivala koji će okupiti dosad najveći broj učesnika. U narednih deset festivalskih dana, prema najavama organizatora, nastupiće više od 1300 umjetnika iz 24 zemlje svijeta i sa četiri kontinenta.

Muzika, ples, pjesma i cirkuska umjetnost u izvođenju članova Kolektiva iz Nanta i Sent Brieux-a u Francuskoj, likovna kolonija, pozorišne predstave pozorišta iz Trebinja , Konjica, Bugojna, Milana i Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara, Ljetni festival knjiga, književne večeri, „Susreti pjesnika sa sliva rijeke Drine“, modni performansi, smotra folklora na kojoj će nastupiti 22 kulturno-umjetnička društva iz 11 zemalja, pop-rock i folk koncerti, koncerti glazbenih društava , izložbe filatelije i narodnih nošnji, tradicionalna „Bosanska avlija“, radionice za djecu, dječiji maskembal i nastup klovnova iz Barcelone, državno prvenstvo u raftingu i kajaku na rijeci Drini, revijalna fudbalska utakmica, samo su neki od mnogobrojnih sadržaja iz ovogodišnjeg programa festivala.

U prostorijama press-a Festivala prijateljstva u Maloj sali Centra za kulturu otvorena je izložba slika akademskog slikara Seada Čerkeza iz Sarajeva, a u Gradskoj galeriji ljubitelji likovne umjetnosti mogu da pogledaju izložba slika nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji „Festivala prijateljstva Goražde 2006“. I ove godine veliki broj umjetnika stvaraće svoja djela u likovnoj koloniji Festivala prijateljstva, a njihova incpiracija biće rijeka Drina i festival koji okuplja prijatelje širom svijeta.

U okviru predfestivalske večeri 31.07.2007.godine na centralnoj pozornici na platou Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ u Goraždu održana je modna revija modnih kreatorki Ate Omerbašić i Nermine Varešanović iz Sarajeva, te atraktivan nastup plesne grupe „Ametis“ iz Švicarske.

Prvo festivalsko veče proteklo je u znaku tradicionalne egipatske muzike koju je izveo ansambl iz Egipta, a veliku pažnju izazavao je i nastup Šabana Burhana i Omladinskog hora iz Zenice. Posjetioce na lijevoj obali rijeke Drine, zabavljala je pozorišna trupa „Mohole“ iz Milana koji su na bini na Trgu branilaca izveli predstavu pod nazivom „ Bez panike,Arturo“, za koju je tekst napisala Emina Gegić, a režirao je Cosimo Lupo .

Prijatelji Goražda iz Francuske, članovi Kolektiva iz Nanta i Seint Brieux-a, koji su i začetnici Festivala prijateljstva 1997. godine, ove jubilarne, desete godine festivala došli su u Goražde u najvećem broju. Njih, 150 u narednim danima zabavljaće posjetioce festivala na ulicama Goražda muzikom, plesom, pjesmom i cirkuskom umjetnošću, te učestovati u dječijim radionicama. Ove godine za djecu je pripremljeno deset radionica, među kojima su i : radionice bubnjeva, šminkanja, maski, kostima, graffita, biciklistička radionica. Interesantan je i video projekt mladih iz Lamballa , a u Goražde su stigli i klovnovi iz Barcelone.

Evo i najave sadržaja drugog festivalskog dana- 02.08.2007. godine.

U 19,30 h u Kino- sali Centra za kulturu počinje pozorišna predstava pod nazivom „Sarajevske priče“ u režiji Željka Miloševića i u izvođenju glumaca pozorišta „Male stvari „ iz Trebinja. U 20,00 h na platou Centra za kulturu biće otvoren Ljetni festival knjiga, na kojem od 02. do 05. augusta učestvuju izdavačke kuće „Šahinpašić“ i „Svjetlost“ iz Sarajeva.

Na centralnoj pozornici ispred Gradske dvorane večeras u 20,00 h počinje pop – rock koncert grupe „Jak Daniell's String Band iz Francuke, goraždanske grupe „Zona isključenja“ i Akija Rahimovskog iz Hrvatske.

Organizator Festivala prijateljstva, Općina Goražde obezbijedila je i besplatan vanlinijski prijevoz za vrijeme trajanja „Festivala prijateljstva „ Goražde 2007“, u periodu od 01.08.-10.08.2007. za građane Bosansko-podrinjskog kantona koji stanuju u okolnim naseljima i mjesnim zajednicima. Vanlinijski prijevoz odvijaće se na slijedećim relacijama:

Ustikolina –Vitkovići-Goražde-Vitkovići-Ustikolina
Ilovača-Goražde-Ilovača
Goražde-Berič-Goražde
Ustiprača-Goražde-Ustiprača
Prača-Goražde-Prača
Vrijeme polaska autobusa iz navedenih mjesta je u 19 sati, a povratak u 01 sat poslije pola noći, ispred „Interexa.“

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.