• OBJAVLJENO: 02.08.2007.
Njemački ambasador Michael Schmunk sa saradnicima posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Pohvaljena saradnja BPK-a i Općine Goražde

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde 02.08.2007. godine boravio je ambasador Njemačke u Bosni i Hercegovini Michael Schmunk. Nakon što se susreo sa načelnikom Općine Goražde Mustafom Kurtovićem, te zajedno sa zvaničnicima BPK-a i Općine Goražde posjetio goraždansko preduzeće „Bekto- precisa“, njemačkog ambasadora primio je Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Salem Halilović sa saradnicima.

Tom prilikom, Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović prenio je njemačkom ambasadoru riječi zahvalnosti za sve ono što je Vlada Njemačke uradila za građane Goražda koji su boravili u ovoj zemlji kao izbjeglice, te ukazao na prioritetne zadatke Vlade kantona, a to su privredni razvoj i izgradnja moderne putne komunikacije prema Sarajevu. On je istaknuo da je Goražde prije rata bilo centar privrednog razvoja Istočne Bosne i da to želi ponovo postati uz pomoć Vlade Federacije i investitora iz inozemstva kojima su vrata u ovaj kanton širom otvorena.

-Bosni i Hercegovini potrebne su moderne tehnologije i morate više investirati u vaše škole, te imati dobro kvalifikovane kadrove i visokospecijalizovana radna mjesta ako želite biti dio Evropske Unije- kazao je njemački ambasador Schmunk, koji je poslije posjete goraždanskom preduzeću „Bekto-precisa“ naglasio da je dobro vidjeti u Goraždu ovakva preduzeća koja ispunjavaju evropske standarde. On je pohvalio i dobru saradnju koju Bosansko-podrinjski kanton ima sa Općinom Goražde, što, kako je kazao, nije svugdje slučaj, te pozvao kantonalne zvaničnike da što više pomognu i olakšaju lokalnoj zajednici u ostarivanju njihovih ciljeva i postizanju veće efikasnosti.

Ambasador Schmunk ukazao je i na značaj regionalnog povezivanja, te u poseban fokus stavio regije Podrinje, Posavinu i Mostar.

– Vi ste dio regije koja nas zanima. Ona počinje od Kozluka i prostire se do Goražda , a općine u njenom okviru trebale bi da više sarađuju- riječi su ambasadora Njemačke Michaela Schmunka.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.