• OBJAVLJENO: 31.08.2007.
Federalni ministri Herceg i Obhođaš posjetili Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Naše šanse su u turizmu i u poljoprivredi!

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde 29.08.2007.godine boravili su federalni ministri turizma i zaštite okoliša, te prostornog uređenja dr.sc. Nevenko Herceg i mr.sc. Salko Obhođaš.

Na radnom sastanku kod Premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Salema Halilovića, kojem su prisustvovali kantonalni ministar urbanizama, prostornog uređenja i zaštite okoline Vladimir Nedimović i ministar privrede Elfad Mašala, razgovarano je o podršci ovih federalnih ministarstava i Vlade Federacije Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, kao i o konkretnim projektima.

Jedan od njih je i izgradnja sanitarne deponije za odlaganje čvrstog otpada na području općine Goražde, koji je u prethodnom periodu bio skoro doveden do finalizacije, ali je zbog otpora lokalne zajednice, kako je istaknuto, njegova realizacija dovedena u pitanje. Prema riječima federalnog ministra turizma i zaštite okoliša dr.sc.Nevenka Hercega izgradnja ovakvih sanitarnih deponija na području cijele BiH, prema standardima i zahtjevima Evropske komisije je neminovnost. U narednom periodu, u prvoj fazi ovog projekta, uz pomoć kreditnih sredstava Svjetske banke, izgradiće se 6 sanitarnih deponija, a u konačnici i preostalih 10.

-U interesu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je da se jedna takva deponija nađe na njegovoj teritoriji jer se ovdje ne radi o običnom odlaganju smeća, već o investiciji od 5-6 miliona KM od koje će koristi imati cijeli Kanton i mi ćemo učiniti sve da dođe do njene realizacije- naglasio je ministar Herceg, ukazavši na potrebu bolje medijske prezentacije ovog projekta i veće informiranosti građana o njegovim osnovnim karakteristikama i prednostima.

Federalno ministarstvo turizma i zaštite okoliša u ovoj godini finansijski je podržalo veliki broj manifestacija koje se održavaju na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kao i izradu turističke signalizacije, a ova podrška u idućoj godini prema riječima resornog ministra trebala bi biti i veća, posebno kad je riječ o razvoju eko i sportskog turizma i o izgradnji turističkih kapaciteta. Ministar Nevenko Herceg najavio je i izmjene i dopune Zakona o turizmu i vraćanje turističkih zajednica općinama.

Kantonalni zvaničnici od federalnog ministra prostornog uređenja mr.sc. Salka Obhođaša dobili su informaciju da će federalno Ministarstvo prometa i komunikacija finansirati izradu izvedbenog projekta putne komunikacije Goražde- Sarajevo, tunelom kroz Hranjen, što je svakako dobra vijest, a da podsjetimo, idejni projekt ovog puta koji će dobrim dijelom skratiti put od Goražda do Sarajeva finansirala je Direkcija za ceste Kantona Sarajevo.

– U fazi je, takođe, izrada prostornog plana Federacije BiH i bilo bi dobro da se ova putna komunikacija nađe u ovom planu kao objekat od značaja za Federaciju,- naglasio je federalni ministar Salko Obhođaš, koji je kazao da će ministarstvo na čijem je čelu u narednom periodu više intervenisati u oblasti turizma i na zaštiti objekata kulturno-historijskog naslijeđa, posebno u Istočnoj Bosni.

Kantonalni zvaničnici na čelu sa Premijerom Salemom Halilovićem još jednom su se zahvalili ministrima kao i cijeloj federalnoj Vladi na podršci, te naglasili da će povećanje budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kako putem granta Vlade FBiH tako i kroz razne projekte, pomoći u stvaranju što kvalitetnijih uslova za život stanovnika ovog kantona.

To je – naglašava Premijer Halilović- trenutno glavna intencija ove Vlade, da putem dobrih podsticaja u poljoprivredi, u industrijskoj proizvodnji i u drugim oblastima, te povećanjem primanja zaposlenih, stvori povoljnu klimu za ostanak mladih ljudi i njihovu dalju perspektivu upravo ovdje, u svome gradu i na području BPK-a Goražde.

Federalni ministri Herceg i Obhođaš upriličili su nakog toga i radnu posjetu kantonalnoj Turističkoj zajednici, gdje su se susreli sa predsjednikom Turističke zajednice BPK-a Goražde Esadom Čengićem i direktorom kantonalnog Turističkog ureda Enverom Krajišnikom.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.