• OBJAVLJENO: 04.09.2007.
Dan Bosansko-podrinjskog kantona i Općine Goražde obilježiće se kako dolikuje ovom značajnom datumu

18. septembar- datum za trajno sjećanje!

Organizacioni odbori za obilježavanje značajnih datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Goražde na zajedničkim sjednicama održanim 04. i 07.09. 2007. godine utvrdili su i usvojili ovogodišnji Program obilježavanja 18. septembra –Dana BPK-a Goražde i Općine Goražde.

Obilježavanje ovog značajnog datuma, kako je utvrđeno, započinje 14.09. kontakt emisijom na RTV BPK-a Goražde o temi „Operacija Krug i akcije za prvo oslobođanje Goražda- kako se branilo i odbranilo Goražde“ u organizaciji Udruženja Veterana rata, Zelenih beretki i Patriotske lige, na kojoj će se javnosti prezentirati sve činjenice vezane za 15.godišnjicu prvog oslobođenja Goražda. Ovo udruženje u ponedjeljak 17.09. organizuje Okrugli sto o istoj temi, a u subotu 15.09.2007.godine dodjeliće i priznanja ljekarima goraždanske ratne bolnice. U povodu Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Općine Goražde u organizaciji Šahovskog kluba „Goražde u nedjelju 16.09. održaće se tradicionalni šahovski turnir“, kao i VI Memorijalni košarkaški turnir u organizaciji Košarkaškog kluba „Goražde“.

Najveći dio sadržaja ovog programa rezervisan je za 18.septembar, 15.godišnjicu oslobođenja. Ovaj dan započeće prijemom koji za predstavnike boračkih udruženja, goraždanske „zlatne ljiljane“ i dobitnike „zlatne policijske značke“ organizuje Premijer BPK-a Goražde i načelnici općina u sastavu kantona. Tog istog dana kantonalne i općinske delegacije, predstavnici Muftijstva goraždanskog, udruženja boraca i Vojske Federacije BiH položiće cvijeće na Spomen obilježje braniocima grada Goražda, a nakon toga u Gradskoj galeriji prisustvovati otvorenju izložbe slika Džafera Cerića, slikara iz Sanskog Mosta, otvorenju na Trgu branilaca Goražda izložbe portreta boraca poginulih u akcijama oslobađanja Goražda, kao i otkrivanju spomen ploča poginulim borcima i sugrađanima na zgradama u mjesnoj zajednici Goražde III.

U utorak 18.septembra održaće se i već tradicionalna pokazna vježba jedinica Civilne zaštite i jedinica od značaja za zaštitu i spašavanje, te takmičenje ribara u sportskom ribolovu koji se u povodu ovog datuma održava od 1994.godine. Neće izostati ni tradicionalni turnir u stonom tenisu koji organizuje Forum mladih BPK-a Goražde, kao i pop-rock koncert kojeg uoči 18.septembra u Ljetnom kinu Centra za kulturu priređuju mlade goraždanske pop-rock grupe. Posebno zanimljiva biće i revijalna košarkaška utakmica ekipa u kolicima, između košarkaške reprezentacije BiH i KK „Goražde“.

Svečana akademija održaće se 18. septembra u 20,00 sati u Kino-sali Centra za kulturu u Goraždu, u okviru koje će o značaju datuma koji se obilježava kao Dan Kantona i Općine Goražde govoriti prvi ljudi izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Goražde. Uz ova obraćanja i prigodan kulturno-zabavni program, na Akademiji će se, najzaslužnijim pojedincima i firmama dodijeliti najveća općinska priznanja- tri titule počasnog građanina, pet zlatnih i tri srebrne plakete općine Goražde. Nakon toga, po prvi put nakon 15 godina održaće se koncert pjesama nastalih u Muzičkoj produkciji ratnog Radio Goražda. Dvadeset izvođača podsjetiće sve nas na patriotske pjesme koje su podizale moral borcima na odbrambenim linijama i ulijevale onaj jedinstveni nepokolebljivi duh.

Dan Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Goražde, biće obilježen , tako, brojnim prigodnim sadržajima koji i dolikuju ovom značajnom datumu. U istoriji ovog grada 18. septembar 1992. godine ostaće trajno zabilježen kao datum kada su jedinice 1. 31. i 43. Drinske udarne brigade Armije BiH u blistavoj i herojskoj pobjedi, prvi put oslobodile Goražde, stvorivši više od 600 km ˛ slobodne teritorije, po čemu je Goražde dobilo slavni epitet grada-heroja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.