• OBJAVLJENO: 04.10.2007.
Velika koorporacija iz Turske zainteresovana za ulaganja u Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Iskazana zainteresovanost za velike hidro-energetske projekte

Predstavnici „Čalik Holdinga“ velike koorporacije iz Turske boravili su 28.09.2007.godine u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. U njihovoj delegaciji bio je i konzul BiH u Turskoj Jusuf Pušina, kao i bivši premijer Federacije BiH i direktor firme „Bičakčić“ Edhem Bičakčić.

Tokom susreta sa premijerom BPK-a Goražde Salemom Halilovićem i ministrom privrede Elfadom Mašalom, predstavnici ove koorporacije izrazili su interesovanje za investicije na ovom području, a kako su istakli, povod njihove posjete ovom Kantonu je upravo razmatranje i upoznavanje sa mogućnostima realizacije određenih projekata.

Kako je pojasnio direktor firme „Bičakčić“ koja se bavi projektovanjem, inžinjeringom i konsaltingom Edhem Bičakčić, koji bio i posrednik za današnju posjetu, u pitanju su projekti iz oblasti hidro-energetskog potencijala ,tačnije, male i velike hidroelektrane, ali su mogući i neki drugi projekti iz oblasti industrijske proizvodnje u branši kojom se bavi „Čalik Holding.“ Njenim predstavnicima već ranije su prezentovani određeni projekti u općini Olovo i u Zeničko-dobojskom kantonu iz oblasti energetike, a prema riječima Bičakčića, cilj je upoznati ih i sa mogućnostima investiranja na ovom području.

Premijer BPK Goražde Salem Halilović i ovom prilikom istakao je da je opredjeljenost ove Vlade upravo privlačenje stranih investicija u različitim sektorima i otvaranje novih radnih mjesta, te je izrazio i spremnost za saradnju sa ovom izuzetno jakom koorporacijom.

Prema riječima ministra privrede Elfada Mašale, gostima iz Turske je kao mogućnost investiranja na ovom području a putem koncesija, ponuđeno šest mini hidroelektrana na pritokama rijeke Drine, kao što je Kolina, Prača i Osanica što će biti konkretizirano u narednom periodu.

„Uvidjeli smo da su gosti iz Turske predstavnici veoma velike koorporacije koja je specijalizovana za oblast energetike, mada u njenim okvirima djeluju i grupacije iz drugih oblasti poput uzgoja voća. S obzirom da je u fokusu rada Vlade otvaranje novih radnih mjesta, očekujemo uspješnu saaradnju sa ovim ozbiljnim partnerima – kazao je ministar Mašala, dodajući da je od posebnog značaja da ovakve kompanije uđu sa svojim investicijama na ovo područje.

„Današnji susret sa zvaničnicima ovog Kantona bio je izuzetno uspješan, a posebno smo zadovoljni susretljivošću Vlade BPK-a, njenom spremnošću i prezentacijom vlastitih projekata, mogućnosti i potencijala sa kojim raspolaže ovaj dio BiH, tako da je očekivati konkretniju saradnju“ – kazao je Edhem Bičakčić.

„Čalik Holding“ je velika turska korporacija čiji godišnji prihodi iznose oko milijardu i po dolara. Ima oko 15.000 radnika od čega je njih 3.500 u Turskoj, dok su ostali u drugim zemljama. „Čalik Holding“ najviše je prisutan u Turkmenistanu, ali i u Albaniji, Sudanu, Saudijskoj Arabiji, Jemenu, a cilj mu je svoje poslovanje proširiti i na područje BiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.