• OBJAVLJENO: 07.04.2012.
Saopštenje Ministarstva i Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde povodom Međunarodnog dana zdravlja
Aktivno i zdravo starenje

Svjetski dan zdravlja svake godine bavi se problemima od javnog značaja i pruža mogućnost za započinjanje udruženih akcija u cilju zaštite i unaprijeđenja zdravlja. Svjetski dan zdravlja se obilježava 7. aprila. Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja je starenje i zdravlje, a njegov slogan je “Aktivno i zdravo starenje“. Tako da je 7. april ove godine dobra prilika za promociju važnosti  preventivnih pregleda, pogotovu ako se uzme u obzir činjenica da su predviđanja da će se u zemljama u razvoju do 2050. godine učetvorostručiti broj starijeg stanovništva.

Federacija BiH ima udio starijih ljudi u ukupnom stanovništvu veći od 10%, a samim tim i Bosansko-podrinjski kanton (preko 15%). Očekivanja su da se životni vijek produžava, pa će se povećavati i broj starijih osoba. Imajući tu činjenicu u vidu velika je važnost preventivnih pregleda kojima se mnoge bolesti mogu spriječiti, ili pravovremeno izliječiti ako se dijagnosticiraju u ranoj fazi.

Prikaz broja stanovnika na području BPK, po starosnim grupama :

DOB

BROJ STANOVNIKA

PROCENAT

0 – 14

4.686

14,22%

15 – 64

22.088

67,07%

65 i više

6.157

18,69%

U K U P N O

32.931

100%

U skladu sa ovogodišnjom temom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, a ujedno i Dana Doma zdravlja „dr. Isak Samokovija“ Goražde, Dom zdravlja će 7. aprila provoditi aktivnosti mjerenja šećera i pritiska građanima i građankama Goražda.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.