• OBJAVLJENO: 06.04.2012.
Ministri socijalne politike i urbanizma u Vladi BPK Goražde
Prezentacija „Preporuka za razvoj neprofitno-socijalnog stanovanja u BiH“

Ministri za socijalnu politiku i urbanizam u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Azra Kuljuh i Božidar Semiz sa saradnicima, prisustvovali su juče u Sarajevu CRS-ovoj prezentaciji „Preporuka za razvoj neprofitno-socijalnog stanovanja u BiH“.

Ovaj dokument objedinio je zajedničko iskustvo predstavnika relavantnih državnih i entitetskih ministarstava, općina i institucija, kao i međunarodnih i domaćih organizacija. Preporuke su nastale u toku implementacije četiri CRS-ova programa u oblasti socijalnog stanovanja: Socijalno stanovanje u BiH, Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje socijalnog stanovanja, Podrška povratnicima/interno raseljenim osobama u BiH kroz socijalnu i ekonomski održivu pomoć i socijalno stanovanje i Podrška ugroženim interno raseljenim osobama i povratnicima, koje su finansirali/finansiraju Ambasada Kraljevine Holandije u Sarajevu, Biro Vlade SAD-a za populaciju, izbjeglice i migracije, UNHCR, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

CRS (Catholic Relief Services) je od 2008.godine u sedam zajednica u BiH izgradio/stavio u funkciju objekte namijenjene neprofitno-socijalnom stanovanju. Među njima je i 20 rekonstruisanih stanova u goraždanskom naselju Vitkovići, u koje su zahvaljujući ovoj američkoj humanitarnoj organizaciji uselili oni koji bez pomoći društva nisu mogli zadovoljiti osnovnu potrebu za stanovanjem. Pored krova nad glavom, CRS je ovim stanarima obezbijedio razne vidove pomoći, s ciljem rješavanja njihovih osnovnih egzistencijalnih pitanja.

CRS-ovoj prezentaciji u Sarajevu, pored ministara u Vladi BPK Goražde, prisustvovali su, između ostalih, ambasador Kraljevine Holandije u BiH, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, te predstavnici UNHCR-a u BiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.