• OBJAVLJENO: 10.10.2007.
Građevinski materijal za nastavak izgradnje Sportsko rekreacionog centra „Ruda Glava“

Donacija od nemjerljivog značaja za završetak radova

U ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde 05.10.2007.godine upriličeno je potpisivanje ugovora o isporuci građevinskog materijala za nastavak izgradnje Sportsko rekreacionog centra „Ruda Glava“.

Sredstva u ove svrhe u iznosu od 35.000 KM obezbjeđena su kroz realizaciju projekta njemačke humanitarne organizacije HELP, a ugovore su potpisali resorni ministar Nazif Uruči, predstavnici Bošnjačkog planinarskog društva „Goražde – Maglić“ te firmi «JUPS TRADE» iz Goražda, «GRADIZ» iz Sarajeva i firme «Petronić» iz Istočnog Sarajeva, koje su odabrane za najpovoljnije dobavljače.

– Njemačka humanitarna organizacija HELP u protekloj godini na području BPK Goražde realizovala je projekat „Stvaranje radnih mjesta kroz podršku pokretanju malih biznisa“. U sklopu tog projekta koji je finansiran od strane ambasade Holandije u BiH i sa 23.000 eura iz budžeta BPK Goražde izabrano je 40 korisnika. Oni su takođe bili u obavezi da učestvuju u projektu sa 15 % od vrijednosti donacije. Kako bi koristi od ovog projekta pored pojedinaca imala i šira društvena zajednica, on je zamišljen tako da se ta sredstva od 15 % vraćaju u kanton u vidu nekog projekta – pojasnila je projekt koordinator «HELP Bosna» sa sjedištem u Sarajevu Maja Zirojević.

Kantonalno ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK kandidovalo je projekat SRC „Ruda Glava“, jer kako je kazao resorni ministar Nazif Uruči, on je od izuzetnog značaja za širu društvenu zajednicu.

– Razmatrajući aktuelne projekte u Kantonu, mi smo se odlučili za ovaj jer je riječ o projektu koji je za dobrobit svih generacija. U budućem SRC „Ruda Glava“ čiji je inicijator i realizator Bošnjačko planinarsko društvo «Goražde-Maglić» svi će moći pronaći nešto za sebe, od vještina skijanja, planinarenja, orijentacije, čuvanja i uživanja u prirodi, te drugih predviđenih sadržaja – kazao je ministar Uruči.

Predsjednik upravnog odbora BPD «Goražde – Maglić» Nedim Pilav istakao je da je ova donacija najveća koju je ovo Društvo dobilo u svrhu izgradnje SRC-a i da je ona od nemjerljivog značaja.

– Posebnu zahvalnost dugujemo ministru Uručiju koji je prepoznao značaj ovog projekta i podržavao nas cijelo ovo vrijeme, ali i svima ostalima koji su nam pomogli. Građevinski materijal ćemo nastojati ugraditi u predviđenom roku od dva mjeseca. Ipak planinarski dom u okviru SRC „Ruda Glava“ neće biti u potpunosti završen jer da bio on bio spreman za useljenje nedostaje još oko 25.000 maraka. Sam projekat kompletnog SRC, uz sve predviđene sadržaje i sportske terene koji bi bio na raspolaganju svim građanima vrijedan je oko pola miliona maraka. – kazao je Pilav dodajući da je s ciljem obezbjeđenja sredstava BPD „Goražde-Maglić“ kandidovalo projekte prema brojnim organizacijama ali i federalnim i državnim institucijama.

Elma Geca

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.