• OBJAVLJENO: 10.10.2007.
Za zaštitu nacionalnih spomenika u BPK-a Goražde 80.000 KM

Federalno ministarstvo prostornog uređenja po prvi put je izdvojilo dio sredstava u svrhu obnove kulturno-historijskog naslijeđa u BPK-a Goražde. Resorni ministar Salko Obhođaš i načelnik općine Goražde Mustafa Kurtović potpisali 08.10.2007.godine i prve ugovore o sufinansiranju zaštite od daljnjeg propadanja dva nacionalna spomenika na području općine Goražde. Riječ je o turbetima porodice Sijerčić u naselju Odžak, te srednjevjekovnoj Nekropoli stećaka u selu Kosače. U ove svrhe Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdvojilo je 30.000 KM.

Kako je ovom prilikom kazao ministar Obhođaš, Federalno ministarstvo prostornog uređenja zajedno sa Ministarstvom kulture dužno je da vodi brigu o nacionalnim spomenicima koji se nalaze na Privremenoj listi i koje je državna komisija proglasila nacionalnim spomenicima.

-Na području BPK-a Goražde na Privremenoj listi imamo tri spomenika. To su Sinan-begova džamija u Goraždu, Turbeta porodice Sijerčić i Nekropola stećaka u selu Kosače što je jedno cijelo historijsko područje. Iz budžeta za ovu godinu izdvojili smo dio sredstava kako bi smo sufinansirali odnosno učestvovali u zaštiti od daljnjeg propadanja sva tri ova spomenika – kazao je ministar Obhođaš koji je istog dana potpisao i ugovor sa predsjednikom izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Goražde Nusretom Čengićem o sanaciji oštećenja Sinan-begove džamije u Goraždu, vrijedan 50.000 KM.

Načelnik općine Goražde Mustafa Kurtović istakao je da će sredstva biti potrošena u prave svrhe.

– Hvala Federalnom ministarstvu prostornog uređenja koje je po prvi put izdvojilo sredstva u ove svrhe. Sredstva od po 15.000 KM za zaštitu Turbeta Sijerčića u naselju Odžak i Nekropole Stećaka u selu Kosače utrošit ćemo u prave svrhe – kazao je načelnik Goražda.

Turbeta Sijerčića predstavljaju veliku historijsku vrijednost s obzirom da pripadaju članovima muslimanske porodice poznate između ostalog i po tome što je ona brinula i o stanju crkve kod Goražda, što kako je istaknuto, dovoljno govori o širini i vjerskoj toleranciji jedne muslimanske porodice onoga vremena.Turbeta Sijerčića nalaze se na Privremenoj listi nacionalnih spomenika. Potječu iz 18.stoljeća i u njima su sahranjeni članovi ugledne muslimanske porodice Sijerčića po kojima je naselje u blizini i dobilo ime. U gornjem turbetu sahranjen je Sinan –beg Sijerčić koji je podigao i džamiju u Goraždu, a u donjem turbetu su sahranjeni otac i sin, također članovi porodice Sijerčić. Kada je riječ o Nekropoli stećaka u selu Kosače za koju se pretpostavlja da potiče iz bronzanog, željeznog ili kasnog srednjeg vijeka, ona ima status nacionalnog spomenika za što je donesena odluka komisije. Nekropola je imala oko 35 stećaka ( 15 ploča i dva sanduka), a ranije i mnogo više. Nadgrobni spomenici su bili dobro obrađeni ali su vremenom djelimično oštećeni ili su utonuli u okolni teren.

Sinan-begova džamija prema historijskim podacima datira od oko 1600. godine, ali na džamiji nije sačuvan tarih. Ona je jedna od dvije džamije Sinan –bega Sijerčića koje su postojale do II sv. rata i koje se spominju još u 18.stoljeću. Jedna je stradala tokom Drugog svjetskog rata, a druga je sadašnja džamija u Goraždu.

Elma Geca

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.