• OBJAVLJENO: 10.10.2007.
O rebalansu budžeta razgovarano na press konferenciji Premijera BPK-a Goražde

Budžet BPK-a Goražde uvećan za oko deset miliona maraka

Zahvaljujući podršci Vlade FBiH i višku vlastitih prihoda BPK-a Goražde ove godine će ostvariti budžet za oko deset miliona maraka veći od planiranog, te stabilizirati stanje u svim oblastima. Nedavnom odlukom o rebalansu Skupština BPK Goražde je planirani budžet od 32 148 882 KM povećala na 41 985 957 KM, a o načinu njihove raspodjele novinarima je na press konferenciji održanoj 08.10.2007.godine govorio Premijer BPK-a Salem Halilović.

Prema njegovim riječima u toku 2007. godine općinama Goražde, Pale – Prača i Foča – Ustikolina iz budžeta će biti isplaćeno 2 810 000 KM. Vlada će ispoštovati kolektivni ugovor u zdravstvu, a sa 1 200 000 KM bit će isplaćene sve naknade demobiliziranim borcima. Nakon nezapamćeno sušnog ljeta farmerima će biti osigurane subvencije za nabavku stočne hrane za zimu, a na dnevnom redu 31. sjednice Vlade BPK-a usvojena je odluka o raspisivanju tendera za asfaltiranje puteva Ilovača – Brzača, Berič – Spahovići i Podborovići – Rešetnica. Sa 450 000 KM sufinansira se rad odjeljenja Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Goraždu, a osigurana su i sredstva za dovršetak radova na zgradi sa stanovima za boračke populacije.

„Skoro sve budžetske stavke su povećane, a kao što smo najavili na početku mandata, radili smo i na tome da se primanja budžetskih korisnika – policajaca, zdravstvenih, prosvjetnih radnika i uposlenih u organima uprave barem približe prosjeku drugih kantona“ – kazao je Halilović.

„U narednoj godini mi ćemo napraviti radikalan iskorak kada je u pitanju podsticaj privredi. Napravićemo takve programe i obezbijediti sredstva milionskim iznosima, jer nam je cilj napraviti preporod u toj oblasti. Konačno ćemo preći tu crtu i od potrošačkog budžeta napraviti, u dobroj mjeri, razvojni budžet“ – istaknuo je premijer BPK-a Goražde Salem Halilović.

Alen Bajramović

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.