• OBJAVLJENO: 20.10.2007.
U Velikoj sali Bosansko-podrinjskog kantona Goražde potpisana dva značajna protokola o saradnji

Projekt jačanja porodice uspješno nastavljen

Protokol o daljnoj saradnji u provođenju Projekta jačanja porodice i igraonica za djecu predškolske dobi potpisan je između Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, Ministarstva za obrazovanje nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde i SOS Kinderdorf Internacional, Predstavništva u BiH. Protokol su potpisali ministri Sevda Popović i Nazif Uruči, te direktor SOS Kindertorfa u BiH Damir Ćorić, a nakon njega potpisan je i prvi protokol o saradnji SOS Kinderdorfa sa nevladinom organizacijom Udruženjem žena „Seka“ iz Goražda. Ovaj protokol potpisali su program menadžer Projekta jačanja porodice Berima Haćam i predsjednica Udruženja žena „Seka“ Esma Drkenda.

Projekt dječijih igraonica i jačanja porodice, prisutnim u Velikoj sali BPK-a Goražde prezentirao je direktor dječijeg vrtića SOS Kinderdorf u Goraždu Alija Lapo, a nakon toga svi sudionici ovog događaja uputili su prigodne riječi i riječi pohvale realizatorima ovog projekta.

Projekt dječijih igraonica, kao i rad timova porodičnih pomagača, pilot je projekt organizacije SOS Kinderdorf započet krajem 2004.godine na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a potpisivanje ovih protokola i nastavak saradnje dokaz su da njegova uspješna realizacija ni četvrtu godinu zaredom nije upitna.

U rad sa djecom predškolske dobi od 3 do 6 godina, u igraonicama u Vitkovićima, Bogušićima, Osanici, Ustikolini i Prači , kao i u drugim naseljima gdje god se pokaže da je potrebno, uključena su stručna lica iz dječijeg vrtića SOS Kinderdorf Goražde. Ovim programom koji se odvija uz svu potrebnu pomoć, prostor i opremu osnovnih škola, obuhvaćena su djeca koja nisu bila u prilici da budu polaznici dječijih vrtića. Drugi dio projekta čine radionice za roditelje u kojima učestvuju roditelji, a cjelokupna edukacija na različite teme odvija se u Centru za socijalni rad i u dječijem vrtiću SOS Kinderdorf u Goraždu. Treći dio ovog projekta je preventivni rad u porodicima sa rizikom. Značajan dio projekta čini i rad timova porodičnih pomagača koji obilaze porodice djece i na različite načine pružaju im neophodnu pomoć i podršku, a što je najbitnije sagledavaju njihove probleme i aktivno se uključuju u njihovo rješavanje.

Novina je to da se po prvi put u projekt uključuje i jedna nevladina organizacija, Udruženje žena „Seka“ iz Goražda što daje novu i kvalitetniju dimenziju nastojanjima da se kroz različite vrste djelovanja osnaži porodica i njeni članovi, a posebno djeca, kako bi svin zajedno doprinijeli jačanju društvene zajednice i pozitivno djelovali na sveukupan razvoj države BiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.