• OBJAVLJENO: 06.12.2007.
Premijer BPK-a Goražde i članovi Vlade posjetili Općinu Goražde

Visoke ocjene za saradnju

Premijer Salem Halilović i članovi Vlade BPK-a posjetili su 30.11.2007.godine Općinu Goražde, te se sastali sa načelnikom ove općine prof. Mustafom Kurtovićem i njegovim pomoćnicima.

Cilj ove posjete bio je kao i u predhodne dvije općine u sastavu Kantona, sagledavanje trenutne situacije, kao i prioritetnih projekata koji bi se trebali finansirati iz Budžeta BPK-a Goražde u 2008.godini, čiji nacrt je u pripremi.

Izražavajući svoje zadovoljstvo ovom prvom posjetom Premijera i članova Vlade BPK-a Općini Goražde, načelnik Mustafa Kurtović ocjenio je odličnom dosadašnju saradnju Vlade BPK-a i svih njenih ministarstava sa ovom lokalnom zajednicom, te naglasio da su svi zahtjevi ove općine a koji su se odnosili na realizaciju mnogobrojnih projekata u interesu građana, bili prihvaćeni i realizovani.

-Vlada je rebalansom Budžeta obezbijedila općini Goražde još milion KM, a visoke ocjene ovoj saradnji dali su i predsjednici svih 20 goraždanskih mjesnih zajednica- istaknuo je načelnik Kurtović. On je kao jedan od prioriteta izdvojio izgradnju putnih komunikacija prema ruralnim područjima, posebno prema onim područjima sa velikom populacijom, a u obnovi infrastrukture, pored finansijskih sredstava od Vlade BPK-a Goražde, u idućoj godini Općina Goražde očekuje i veću pomoć od federalne Agencije za održivi razvoj (OdRaz).

Općina Goražde je u saradnji sa UNDP-om izradila Strateški plan razvoja općine u kojem je do 2014. godine zacrtano nekoliko prioritetnih kapitalnih investicija. Radiće se i na uređenju četiri industrijske poslovne zone, kao i na izgradnji komunalne infrastrukture u skladu sa važećim propisima o zaštiti okoline. Među njima je i rješavanje pitanja nove sanitarne deponije i sanacija postojeće deponije čvrstog otpada u Zupčićima., a neće biti zaobiđeni ni drugi projekti bitni za kvalitetnije funkcionisanje života stanovnika ove općine.

Ovom prilikom, posebno je istaknuta činjenica da je Vlada BPK-a Goražde po prvi put uvrstila Općinu Goražde u svoj grant kao i druge općine u sastavu Kantona, na čemu je ranije mnogo puta bezuspješno insistirano, te da će ovakav način finansiranja pored finansiranja projekata, dati ovoj općini više prostora za još efikasnije djelovanje.

Na sastanku u Općini Goražde, Premijer BPK-a Salem Halilović i članovi Vlade potvrdili su spremnost Vlade Kantona za još intezivniju saradnju u idućoj godini i pozitivnije pomake.

– Ne treba robovati institucionalnom odnosu, već međusobne odnose graditi prema potrebama građana grada i kantona- naglasio je Premijer Halilović, koji je pozvao Općinu Goražde na zajedničko djelovanje i lobiranje na projektima iz oblasti privrede i dovođenje investicija u Kanton koje će omogućiti što veći broj radnih mjesta. Određeni projekti naći će svoje mjesto u kantonalnim ministarstvima i naredne godine, a potrebno je, kako je istaknuto, analizirati i stanje u JKP „6,mart“ , te stvoriti uslove da ovo preduzeće funkcioniše u kapacitetu koji će zadovoljiti potrebe građana. Prioritetnim je ocjenjena i nabavka novog vozila za odvoz smeća i uređenje gradskih površina kako bi grad izgledao što ljepše.

Svoj doprinos ovom sastanku dali su i ministri u Vladi i pomoćnici načelnika Općine Goražde, koji su prezentovali različite oblike međusobne saradnje u narednom periodu.

Sve u svemu, bio je ovo konstruktivan susret a slični njemu, kako je dogovoreno, organizovaće se češće u narednom periodu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.