• OBJAVLJENO: 26.04.2012.
Predstavnici Federalnog zavoda za programiranje razvoja i predstavnici Implementacione jedinice za izradu akcionih planova BPK Goražde
Seminar o načinu izrade akcionih planova za provođenje strategija razvoja i socijalnog uključivanja

Predstavnici Federalnog zavoda za programiranje razvoja danas su u Goraždu održali seminar o temi izrade Akcionog plana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za provođenje  Strategije razvoja i Strategije socijalnog uključivanja BiH.

Međunarodni stručnjak za proces strateškog planiranja Zdenka Marija Kovač, na početku seminara, govorila je uvođenju mehanizma u praćenju postizanja ciljeva ekonomskog razvoja i socijalne kohezije, poznatog pod nazivom Otvoreni metod koordinacije OMC, koji se primjenjuje unutar Evropske unije.

Na seminaru su prezentirani proces i rezultati razvojnog planiranja u BiH, kao i metodologija izrade akcionih planova za nivo kantona, a članovi kantonalne Implementacione jedinice prezentirali su ono što je do sada urađeno po pitanju razvojnog planiranja u BPK Goražde. Članovi ove jedinice predstavili su PESTLE (političku, ekonomsku, socio-kulturnu, tehnološku, legislativnu i ekološku) analizu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Ova analiza je, kako su danas istaknuli predstavnici Federalnog zavoda za programiranje razvoja, dobra osnova za izradu daljih akcionih planova, čiji draftovi bi trebali biti gotovi do juna mjeseca tekuće godine. Prilikom njihove izrade, kantonalna Implementaciona jedinica fokusiraće se na četiri ključna cilja: konkuretnost, zapošljavanje, održivi razvoj i socijalno uključivanje. Ključni ciljevi i zadaci iz Programa razvoja BPK-a Goražde do 2014. godine, biće takođe uključeni u ove akcione planove, zaključeno je danas.

Vlada Federacije već je usvojila akcione planove federalnih ministarstava i institucija kojima će biti podržana implementacija ovih važnih strateških dokumenata, dok će kantonalne vlade biti nadležne za izradu akcionih planova na nivou kantona.

Od kantona se očekuje da u ovaj proces uključe i svoje lokalne zajednice, uz učešće Federalnog zavoda za programiranje razvoja, kao glavnog koordinatora ovih aktivnosti.

Današnjem seminaru prisustvovali su ministar za privredu Demir Imamović te članovi Implementacione jedinice za provođenje akcionih planova u BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.