• OBJAVLJENO: 13.12.2007.
Potpisani ugovori o studentskim kreditima

Vlada BPK-a Goražde stipendirat će 276 studenata

Vlada BPK-a Goražde, posredstvom svog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport kreditiraće i ove studijske 2007/2008 godine redovne studente koji se obrazuju na visokoškolskim ustanovama na području BiH.

Ugovore o kreditiranju, u Maloj sali Centra za kulturu 07.12.2007.godine potpisalo je 276 goraždanskih studenata koji će u narednih deset mjeseci dobivati po 100 KM mjesečno, izuzev deset studenata koji su po posebnim kriterijima ostvarili pravo na stipendije od po 150 KM.

«Obzirom da je studentska godina počela prije dva mjesaca, te da smo mi kasnili sa potpisivanjem ugovora prvenstveno iz tehničkih razloga, obavezali smo se da ćemo do 30. decembra isplatiti sve tri zaostale stipendije u ovoj godini. Po ugledu na prošle i u ovoj godini vodili smo se politikom da obezbijedimo što više stipendija, tako da nismo mijenjali kriterije kod odabira korisnika» izjavila je Sevda Popović, ministrica obrazovanja BPK-a Goražde, ističući da će se politika dodjele studentskih kredita promijeniti u narednoj godini.

« Odlučili smo napraviti rez. Ovo dosada su više bile socijalne pomoći, a ne krediti u pravom smislu riječi. U narednoj godini smanjićemo broj studenata, a samim tim povećati i iznos stipendije. Sagledat ćemo koji nam kadrovi trebaju i finansirat ćemo njihovo školovanje. Naravno, u tim novim kriterijima nećemo izostaviti boračke populacije, kao ni djecu bez oba roditelja, ali će se svi oni po završetku studija morati vratiti u kanton da odrade stipendiju ili će je morati vratiti što dosada nije bio slučaj» kazala je ministrica obrazovanja BPK-a Goražde.

Vlada Kantona za stipendije u studijskoj 2007/2008 godini izdvojit će preko 400.000 KM. Pravo na stipendiju nisu imali studenti koji se obrazuju na području BPK-a Goražde, odnosno, koji pohadjaju nastavu u isturenim odjeljenjima Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.