• OBJAVLJENO: 13.12.2007.
U Goraždu održan sastanak Federalnog i kantonalnih ministarstava prostornog uređenja

Stvaranje uslova za pružanje efikasnijih usluga građanima

U organizaciji Federalnog ministarstva prostornog uređenja u Goraždu su 10.12.2007. godine održana dva paralelna sastanka na kojima su učestvovali najviši predstavnici Federalnog ministarstva prostornog uređenja, predstavnici svih kantonalnih ministarstava prostornog uređenja, kao i predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, uvedena je praksa okupljanja prestavnika Federalnog i kantonalnih ministarstava prostornog uređenja jedanput mjesečno, a sastanci se organizuju svaki put u drugom kantonu Federacije BiH.

Sastanak, održan u skupštinskoj sali Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na kojem su učestvovali službenici svih kantonalnih ministarstava prostornog uređenja i zaštite okoline u F BiH i predstavnici USAID-a, organizovan je radi usklađivanja radne verzije Zakona o prostornom uređenju i građenju. Pomenuti zakon pripremio je USAID, u okviru projekta SPIRA (Pojednostavljivanje aktivnosti izdavanja dozvola i režima inspekcije) u saradnji sa domaćim stručnjacima, te predstavnicima građevinske i poslovne zajednice Federacije BiH. Jednom usklađen Zakon o prostornom uređenju i građenju, nakon svih provedenih zakonskih procedura, bio bi usvojen u svim kantonima Federacije BiH, osim Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog.

Na odvojenom sastanku, održanom u zgradi Ministarstva za privredu BPK-a Goražde, na kojem su učestvovali federalni ministar prostornog uređenja, mr. Salko Obhođaš sa saradnicima, te kantonalni ministri prostornog uređenja i njihovi zamjenici, razgovarano je o problematici iz oblasti prostornog uređenja i urbanizma, kao i donošenju novih zakonskih i podzakonskih akata u cilju poboljšanja rada resornih ministarstava i stvaranja uslova za pružanje efikasnijih usluga građanima u ovoj oblasti.

Ovakvi sastanci ranije su održani u Zenici i Tuzli, a naredni, planiran za januar naredne godine, održaće se u Travniku.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.