• OBJAVLJENO: 27.12.2007.
U Vitkovićima otvoreni pogoni „Preventa“

Na inostranom tržištu uskoro zaštitna oprema i rukavice iz Goražda

U prisustvu velikog broja zvanica, privrednika i predstavnika društveno-političkog života Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u Goraždu su 19.12.2007.godine otvoreni pogoni „Asa prevent grupacije“.

Firma „Prevent Safety“ smještena u nekadašnjoj Tvornici procesne opreme u Vitkovićima kod Goražda u kojoj će se proizvoditi zaštitna oprema i rukavice nastala je zajedničkim ulaganjem ogranaka kompanije „Prevent“ iz Slovenj Gradca i Visokog. Broj od 50 trenutno uposlenih radnika od kojih su većina radnici bivše Tvornice procesne opreme do juna 2008.godine, kako je najavljeno, trebao bi se povećati na sto. Iz „Preventovih“ pogona u Goraždu na inostrano tržište, u zemlje Skandinavije i u Brazil, plasiraće se oko 50.00 pari rukavica godišnje. Treba kazati da je Prevent od zagrebačke firme „Ris“ otkupio proizvodnju gumenih čamaca koji će se, takođe, proizvoditi u Goraždu, a najavljena su i nova ulaganja.

Tvornicu „Prevent Safety“ svečano su otvorili glavni investitor i osnivač „Prevent grupacije“ Nijaz Hastor i Premijer BPK-a Salem Halilović, a ceremoniji otvorenja prisutvovala je i ambasadorica Slovenije u našoj zemlji Nataša Vodušek.

U sklopu svečanosti, menadžement „Prevent grupacije“uručio je donacije goraždanskom Udruženju oboljelih od cerebralne i dječije paralize, obdaništu „Sunce“, Domu za stare i iznemogle osobe, a donacije su dobili i dječak Anes Mičivoda uz Vitkovića, kao i najbolji student Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu iz ovog kraja Nedžad Paradžik, te 23 porodice iz kategorije raseljenih i izbjeglih lica.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.