• OBJAVLJENO: 28.01.2008.
Firme zaposlile 76 radnika

Služba za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je 24.01.2008.godine upriličila potpisivanje Ugovora sa korisnicima dva programa zapošljavanja. Prvi je Program zapošljavanja nezaposlenih osoba sa evidencije ove Službe, a drugi je Program zapošljavanja osoba sa invaliditetom koji se takođe nalaze na evidenciji nezaposlenih. Oba programa finansiraju se iz budžeta za 2007. godinu.

Vrijednost Programa zapošljavanja nezaposlenih osoba sa evidencije Službe, kojeg u cijelosti finansira Služba, je 200.000KM i on podrazumjeva upošljavanje 56 osoba – 41 pripravnika i 15 osoba koje su izgubile posao, a nalaze se na evidenciji nezaposlenih.

Program zapošljavanja osoba sa invaliditetom vrijedan je 100.000KM, a sredstva su obezbjedili Ministarstvo rada i socijalne politike F BiH i Zavod za zapošljavanje F BiH. Zbog lošeg odziva poslodavaca umjesto planiranih 16, ugovore su potpisale samo 4 osobe sa invaliditetom.

Kako je kazala direktorica Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde Nafija Hodo, najviše radnika primit će poduzeće GINEX. Služba je finansirala upošljavanje 15, ali je firma odlučila uposliti 31 radnika, tako da ukupan broj uposlenih, nakon realizacije ovih programa, iznosi 76.

Programom je predviđeno da plaće pripravnika budu sufinansirane sa 300KM, stalno uposlenih 400KM , a osoba sa invaliditetom u iznosu od 500KM mjesečno. Pripravnici i osobe sa invaliditetom potpisali su ugovore na 18, a ostali na 15 mjeseci.

Služba za zapošljavanje BPK-a Goražde, kako ističe direktorica Nafija Hodo, ima pozitivna iskustva sa ranijim programima u kojima je 99% osoba ostalo u stalnom radnom odnosu.

Prema informacijama direktora Zavoda za zapošljavanje F BiH, gosp. Miralema Šarića, Bosansko-podrinjski kanton Goražde u prošloj godini ostvario je najbolje rezultate sa smanjenom stopom nezaposlenosti za 14,6%.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.