• OBJAVLJENO: 20.02.2008.
Nakon devet dana zamrznut štrajk glađu oko stotinjak radnika bivše HI „Azot“ iz Goražda

Nakon devet dana zamrznut štrajk glađu oko stotinjak radnika bivše HI „Azot“ iz Goražda

Optimizam i nada za okončanje ovog dugogodišnjeg problema

Odluka o zamrzavanju štrajka glađu radnika bivše hemijske industrije „Azot“ iz Vitkovića kod Goražda uslijedila je nakon sastanka Kolegija Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u proširenom sastavu, 20.02.2008.godine, kojem su pored članova Kolegija, prisustovali predstavnici izvršne vlasti (Premijer BPK-a, ministri privrede, socijalne politike i pravde), kantonalni pravobranilac, te predstavnici kantonalnog i samostalnog Sindikata hemije i nemetala Federacije, Sindikata „Bazne hemije“ i Štrajkačkog odbora.

Jedan od usvojenih zaključaka je da pravni zastupnici vlasnika i radnika sačine sporazum na koji način će se implementirati sudske presude i riješiti status zaposlenika. Zaključeno je, takođe, da se od odgovornih institucija zatraži istraga oko kriminala u HI „Azot“, posebno, u vezi sa pljačkom platine, te da Vlada na sutrašnjoj sjednici odobri dodatnih 10.000 KM Kantonalnom sindikatu , čime će, uz ranije odobrenih 10.000 KM , biti udovoljeno zahtjevu Štrajkačkog odbora za materijalnu pomoć radnicima „Azota“ do provedbe sudskih presuda.

Od 11. februara od kada je započet štrajk glađu radnika bivše HI „Azot“ zabilježeno je više od 20 većih ljekarskih intervencija. Ljekari su 14 radnika zbog iscrpljenosti poslali kućama i zabranili im dalje učešće u štrajku, a jedna osoba je zbog srčanih problema upućena na liječenje u Klinički centar Sarajevo.

Poslije dugo vremena, zaključci za ovog sastanka unijeli su malo optimizma i nadu da će se problemi radnika ovog nekadašnjeg hemijskog giganta konačno riješiti, te stvari maknuti sa mrtve tačke.

Odluku o zamrzavanju štrajka glađu poslije današnjeg sastanka potvrdila je i predsjednica Samostalnog sindikata hemije i nemetala FBiH Kata Iveljić, koja se ovom prilikom zahvalila Vladi BPK-a Goražde na razumijevanju i na pomoći koju je odobrila Kantonalnom odboru sindikata.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.