• OBJAVLJENO: 04.03.2008.
Svečano obilježen 1.mart-Dan nezavisnosti BiH

Sjećanje na one koji dali svoje živote za suverenu i nezavisnu BiH

I ove godine 1.mart-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je prigodnim sadržajima na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.
Obilježavanje je započelo historijskim časom u osnovnim i srednjim školama na području ovog Kantona, kao i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim braniteljima u Višegradskoj ulici u Goraždu.

Cvijeće na spomen-obilježje položile su delegacije zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, goraždanskog muftijstva i predstavnici boračkih udruženja. Uz odavanje dužne počasti i učenje fatihe pred duše onih koji su svoje živote dali za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, prigodne riječi o Danu nezavisnosti naše države i čestitke građanima uputio je Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović.

Ovaj događaj uveličali su svojim nastupom i članovi Udruženja građana za očuvanje bošnjačke tradicije „Yildiz“ i hor osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ iz Goražda.

Nakon toga, u Velikoj sali Centra za kulturu održana je svečana akademija, na kojoj su o značaju ovog datuma za sve građane Bosne i Hercegovine govorili predsjedavajući Skupštine dr.Alija Begović, Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Salem Halilović i načelnik općine Goražde prof. Mustafa Kurtović.

U sklopu svečane akademije, kantonalno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta podijelilo je nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje literarne radove o temi“ Moja Bosna i Hercegovina“.

U kategoriji učenika osnovnih škola od I-IV razreda, prvo mjesto osvojila je Arijana Ćamo, učenica OŠ „Husein ef. Đozo“ iz Goražda, drugo mjesto pripalo je Elmini Deljo iz OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ iz Ilovače, a treće Ajli Gabela, učenici OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Vitkovića.

U kategoriji učenika osnovnih škola od V-VIII razreda, prvo mjesto pripalo je Nadini Pleh, učenici OŠ „Husein ef.Đozo“, drugo mjesto Almiri Karahodža iz OŠ „Ustikolina“ iz Ustikoline, dok je treće mjesto osvojila Arijela Murtić“, učenica OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Vitkovića.

U kategoriji učenika srednjih škola, prvo mjesto osvojila je Ajla Čalaš iz MSŠ „Enver Pozderović“, drugo Emina Spirjan iz STŠ „Hasib Hadžović“, a treće Jasmin Hasanović“ iz MSŠ „Enver Pozderović“.

U svečanom programu učestvovali su i učenici Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“ , osnovnih škola „Fahrudin Fahro Baščelija“ i „Husein ef. Đozo“, mališani iz dječijih vrtića „Sunce“ i „SOS Kinderdorf“, kao i naša mlada sugrađanka Lejla Hrelja, koja je premijerno izvela pjesmu o Bosni i Hercegovini.

U povodu 1. marta- Dana nezavisnosti BiH u organizaciji Šahovskog kluba „Goražde“ održan je i tradicionalni šahovski turnir.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.