• OBJAVLJENO: 11.03.2008.
EHAR”-Noble Park

10 GODINA POSTOJANJA I RADA BOSANSKOHERCEGOVAČKOG HORA

Ove godine, navršava se 10 godina postojanja i rada bosanskohercegovačkog hora pod nazivom “BEHAR” iz Noble Parka, koji za protekli period bilježi preko 110 svojih javnih nastupa, odazivajući se pozivima australskih institucija kulturno-zabavnog života, bosanskohercegovačkih zajednica, klubova i udruženja, na kojima je otpjevano preko 411 pjesama (pretežno bosanskog sevdaha).

Povodom 10 godina postojanja i rada, hor “BEHAR” priprema i organizuje desetu po redu, ali ovog puta “JUBILARNU KONCERT ZABAVU.” Iako su većini posjetilaca ranije zabave ostale nezaboravne, dolazeća jubilarna zabava “BEHARA”, koja će se održati krajem marta ove godine, sigurno će ostati posjetiocima u trajnom sjećanju, poručuju članovi “BEHARA”.

Hor “BEHAR” za protekli period svoga rada bilježi vidne rezultate. Hor se redovno odazivao na pozive australskih institucija iz domena kulturno-zabavnog života, te nastupao u povodu:

Dana Australije
Izbjegličke sedmice
Svjetskog Dana muzike i pjesme
Prijema u državljanstvo Australije
Internacionalni festivali
Dandenong Show Festivali
Festivali etničkih zajednica
Community Festivals

Na pozive bosanskohercegovačkih zajednica, klubova i udruženja, Hor “BEHAR” se odazivao i imao učešće na:

Prigodnim svečanostima i zabavama
Humanitarnim zabavama
Otvaranju objekta BH zajednica
Osnivanju Vijeća BH organizacija u Australiji
BH festivali u Australiji
Održavanju BH fudbalskih turnira Australije
Otvaranju SBS Stanice u Melburnu
Promociji knjiga pisanih na bosanskom jeziku
Otvaranju Bošnjačke biblioteke
Humanitarnoj akciji Udruženju oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “BISER”, Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Članovi hora “BEHAR”, kojih ima 37 su kao jedna familija. Pored redovitih proba, uvježbavanja pjesama, te javnih nastupa i koncerata, članovi hora imaju međusobno poštovanje i razumijevanje, druže se i posjećuju. Često se organizuju sijela, izleti i piknici. Obilaze se i posjećuju, kako članovi, tako i njihove porodice, kojima je narušeno zdravlje. Članovi hora su iz svih krajeva iz Bosne i Hercegovine, a treba, takođe, napomenuti da je veći broj članova i sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Svojim skromnim donacijama pomažu oboljele osobe, pretežno djecu, te izgradnju i dovršenje objekata BH klubova i zajednica, te daju skromnu donaciju za Radio-Ton, Emisije na bosanskom jeziku.

Sadržaji o postojanju i aktivnostima “BEHARA”, emitovane su na talasima SBS Radio Programa Melburn, Radija 3ZZZ Emitovanja na bosanskom jeziku, BiH Radio Programu u Sarajevu, TV BiH Sarajevo, TV Kantona Goražde.

U magazinu “BOSNA” i magazinu “Žena 21” u Australiji, te listovima “Oslobođenje”, “Večernji list”, “Avaz”, “Jutarnjem listu” i “Glasu Goražda”, objavljivani su opširni članci sa fotografijama Hora “BEHAR”, pod nazivom:

Sevdah u Melburnu-Ne klepeći nanulama
Zvuci sevdaha na World Music Festival
Aktivnosti BH hora “BEHAR” u Australiji
Dah Bosne u Australiji
Dah Baščaršije u Melburnu
Sevdah u Melburnu
Behar iz Melburna širi ljepote sevdalinke
Čuvaju tradiciju i kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine
Druženje sa članovima hora “Modra Rijeka”-Sydney
Članovi hora “BEHAR” su u pripremi da uskoro snime drugi po redu CD mjeseca marta 2008.
Melburnom “BEHAR” probeharao i dr.

Za doprinos razvoju Bosne i Hercegovine, dijaspore u Australiji i doprinosu promociji BH kulturne baštine u 2006. godini, na Dan Državnosti Bosne i Hercegovine, Vijeće Bosne i Hercegovine, Organizacija Australije, dodijelilo je “BEHARU” pismeno priznanje sa plaketom i knjigu gospodina Alije Resulovića. Za uspješan nastup na Communities Festival SHORT + SWEET Dramskog “Drum Teatra” Dandenong, “BEHARU” je 22. novembra 2007. godine uručena pismena zahvalnost Opštine City of Greater Dandenong.

Pored mnogih usmenih pohvala, početkom ove godine, “BEHAR” je primio i pismenu zahvalnicu KUD-a Dandenong.

Nijedan nastup “BEHARA” ne bi se mogao izdvojiti kao poseban. Svaki nastup predstavljao je Bosnu i Hercegovinu, propraćen je aplauzima publike, a kod mnogih potekle su i suze jer ih je “BEHAR” svojim nastupom, zvucima harmonike i sevdalinkom, vratio u Bosnu i Hercegovinu, u njihov rodni zavičaj.

– Gosti i posjetioci koji dođu na nezaboravnu, jubilarnu Koncert zabavu “BEHARA” osjetit će miris behara, Bosne i sevdaha, a sve uz muziku, pjesmu, igru i ples, te raznovrsna pića i kuhinje bosanskih specijaliteta, – poručuju članovi hora “BEHAR” iz Noble Parka.

Pripremio: Redžo Hodo
Noble Park
Victoria

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.