• OBJAVLJENO: 28.03.2008.
Treće (III) tradicionalno druženje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde – Melbourne-Victoria, Australija

Treći tradicionalni susret prijateljstva i druženja Goraždana Bosansko-podrinjskog Kantona Goražde u Melburnu, održan je 15. marta 2008. godine u prelijepoj sali objekta KUD-a Dandenong u Noble Parku, koju je KUD ustupio Organizacionom odboru Goraždana bez naknade.

Ovom trećem po redu, tradicionalnom susretu i druženju prisustvovao je veći broj građana, ne samo iz BPK-a Goražde, već i drugih mjesta i gradova Bosne i Hercegovine koji žive u Melburnu-Victoriji.

Prijatelji susreta imali su na raspolaganju i domaće bosanske specijalitete i “švedski sto” od pečenja, raznovrsnih pita i kolača, a alkoholna i bezalkoholna pića bila su na raspolaganju koje je služilo ljubazno osoblje KUD-a Dandenong.

Uz specijalitete, bosansku kahvu i raznovrsna pića razgovaralo se o rodnom mjestu, zavičaju, rodnoj mahali, lijepim sjećanjima, novim i starim prijateljima, novim susretima i poznanstvu, o lijepim mjestima Podrinjskog kantona, suze prijatelja koji se nisu vidjeli godinama, a na susretu druženja Goraždana, sudbina života ih vezuje da se ponovo susretnu, iako daleko od Bosne i Hercegovine, al’ srcem i dušom vezani za rodni zavičaj.

Muzički program večeri susreta i druženja uz muziku za sve generacije priredili su neumorni muzičari: Admir Tokić, Fahrudin Hadžiefendić, Samir Hodžić-Krima, Bajrudin Pećaninović, Enes Šadinlija, Sedin Šadinlija.

Uz foto-DVD projekciju na velikom ekranu, prikazivano je lijepo Podrinje, splavarenje niz rijeku Drinu, planinarenje, istorija grada Goražde, te ranija dva susreta-druženja Goraždana BPK, Goražde.

Do kasno u noć, uz bogat program muzičara i pjevača amatera, pjevalo se, igralo i plesalo, uz nezaboravno druženje svih prisutnih, u prelijepoj sali, koju je KUD te večeri dao na raspolaganje Goraždanima.

Posebna zahvalnost pripada dobrim muzičarima i pjevačima, koji su svojim učešćem u programu pružili ugodan ugođaj, raspoloženje i opuštenost svih prisutnih.

Zahvaljujemo se i sredstvima informisanja, posebno:

Magazinu “BOSNA”,
SBS-Radio Programu-Melburn,
Radio 3ZZZ Emisije Emitovanja na Bosanskom Jeziku,
Bošnjački Radio-Nacionalni Program-Geelong,
Klub “B&D” Sarajevo-Noble Park

Organizacioni odbor BPK Goražde, zahvaljuje se svima koji su svojim odzivom i prisustvom uveličali ovu nezboravnu noć. “Družimo se i narednih godina”, poručuju Goraždani, organizujmo susrete prijateljstva i za sve budimo zahvalni svim sredstvima informisanja na bosanskom jeziku, našim BH-klubovima, koji posjeduju prelijepe objekte za ovakve i slične susrete, druženja i okupljanja Goraždana nastavlja se budućim tradicijama, a srcem i dušom vezuju ih prelijepe riječi pjesme rodna zavičaja…

“TAMO GDJE SIJA SUNCE S'PLANINA,
I ROSA RANA POKRIVA DOL’
TAMO GDJE ŠUMI ZELENA DRINA,
GORAŽDE GRAD JE ZAVIČAJ MOJ”

“GORAŽDE JEDINO U SRCU MOM,
TU MI JE LJUBAV I TOPLI DOM,
TI SI MI NAJLJEPŠE PJESME POJ,
VOLIMO TE GRADE MOJ…”

Foto-Reportaža-Izvještaj

Riyad Hodo
Melbourne
Victoria
Australia

Organizacioni odbor BPK GORAZDE-MELBOURNE

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.