• OBJAVLJENO: 18.04.2008.
Direktor Turske razvojne agencije TICA u BiH u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde

Direktor Turske razvojne agencije TICA u Bosni i Hercegovini posjetio je 17.04.2008. godine Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Tom prilikom premijer Bosansko-podrinjskog katona Goražde Salem Halilović upriličio je prijem, kojem su, pored direktora Turske razvojne agencije Nevzeta Ješlera, prisustvovali i direktor Kantonalne bolnice Goražde dr. Fadil Jahić, predsjednik Upravnog odbora Kantonalne bolnice dr. Asim Prutina, savjetnik premijera BPK Goražde Zahid Dučić i stručni savjetnik u Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Muhamed Hadžić.

Prema riječima direktora Jahića, Kantonalna bolnica Goražde, zahvaljujući Turskoj razvojnoj agenciji, do sada je dobila veoma vrijednu pomoć u opremi za operacionu salu, postoperativnu intenzivnu njegu, endoskopiju i odjel pedijatrije, čija je vrijednost 450.000 KM, te savremeno opremljeno sanitetsko vozilo, čija vrijednost se procjenjuje na 198.000 KM.

Gosp. Nevzet Ješler, kao novi direktor Turske razvojne agencije TICA, ovom prilikom upoznao je prisutne sa aktivnostima ove agencije u Bosni i Hercegovini, koje se pored pomoći u oblasti zdravstva odnose i na podršku u razvoju poljoprivrede, voćarstva, te projekata iz oblasti kulturnog naslijeđa. Tako je, nedavno, TICA osigurala podizanje petnaest plastenika za poljoprivrednike sa područja ovog kantona i odabrala deset porodica koji će biti korisnici sredstava za projekte iz oblasti voćarstva. Što se tiče projekata iz oblasti zdravstva, predmet interesovanja agnecije su gradovi Goražde i Konjic, naglasio je gosp. Ješler i dodao da će TICA nastojati podržati i buduće projekte ovih gradova kada je u pitanju unapređenje sektora zdravstva.

Premijer Halilović iskoristio je ovu priliku da u ime Vlade i građana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde izrazi zahvalnost Vladi Turske i agenciji TICA na velikoj pomoći u obnovi naše zemlje i istakao da nabavka ovako savremene opreme za Kantonalnu bolnicu Goražde, nakon njene nadogradnje, predstavlja najznačajnije ulaganje u ovu ustanovu u poslijeratnom periodu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.